POSLASTICA ZA KRALJEVE: Evo ko je izmislio, a ko prvi jeo SLADOLED!

Evo kako je nastala omiljena poslastica miliona djece (a i odraslih) širom svijeta.

Sladoled je nekada bio dostupan isključivo kraljevima i plemićima. Bio je simbol moći i bogatstva i nalazio se isključivo na trpezi pripadnika društvene elite.

Prvi sladoled nastao je u Kini, a njegovi osnovni sastojci bili su jednostavni: mlijeko i led.

Zanimljivosti o sladoledu

– Američki predsjednik Ronald Reagan je 1984. godine, juli proglasio za mjesec sladoleda.

– U Velikoj Britaniji je 2011. godine, u jednoj slastičarnici prvi put poslužen sladoled od majčinog mlijeka.

– Vojska Aleksandra Velikog redovno se osvježavala sladoledom.

– U slastičarnicama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pravi se sladoled od mlijeka kamile sa četiri osnovna ukusa: karamela, čokolada, datula i šafran.

Sladoled su u Evropu donijeli Arapi. Na engleskom dvoru u njemu se uživalo još u 17. vijeku. Poslasticu je pravio kraljev kuhar iz Francuske a bilo mu je naloženo da recept čuva kao strogu tajnu.

U 19. vijeku počinje ozbiljna industrijska proizvodnja sladoleda u Americi. Prvu mašinu za proizvodnju ukusne ledene poslastice, 1846. godine napravila je Nancy Johnson i ta mašina je bila vrlo slična onima koje se danas mogu videti u slastičarnicama.

Sladoled 1924. godine dobija kornet koji je tada napravljen u radionici poslastičara Itala Marchionyja. Novi “izum” predstavljen je na Međunaronom sajmu u St. Louisu. Deset godina kasnije, 1934. Chris Nelson je u Iowi, prvi prelio sladoled čokoladom i uspješno “stavio” ledenu poslasticu na štapić.

U Italiji je, nedaleko od Bolonje, nedavno sa radom počeo i Univerzitet sladoleda na kojem se uče tajne pravljenja poslastice bez koje mnogi ne mogu da zamisle ljeto. Osnivač Univerziteta je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju sladoleda “Caprigiani”.

Izvor: rts.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti