Dan kada je zbog jednog prirodnog fenomena umalo otpočeo TREĆI SVJETSKI RAT

Prije nešto više od 50 godina tenzije u Hladnom ratu su kulminirale zbog – nekoliko Sunčevih pjega

Američko vojno vazduhoplovstvo je 23. maja 1967. pripremalo svoju letjelicu napunjenu nuklearnim naoružanjem za polijetanje. Sovjetski Savez je blokirao američke radare, smatrali su vojni stručnjaci, što je smatrano činom ratne agresije. Treći svjetski rat samo što nije počeo …

Međutim, prema studiji objavljenoj u magazinu “Space Weather” naučnici kažu da je radare blokirala solarna oluja, a ne sovjetska vojna operacija, piše portal CSmonitor.com

– Da nismo na vrijeme ulagali u observacije i predviđanje geomagnetnih i solarnih oluja, njihov uticaj bi bio daleko veći. Ovo je bila važna lekcija koja nas je naučila koliko je priprema važna – kaže Delores Knipp, fizičarka sa Univerziteta u Boulderu (Kolorado) i vođa studije.

Istraživači su ranije primjetili veliku grupu Sunčevih pjega. Iz tih tamnih i hladnih oblasti na našoj zvijezdi izbija radijacija, poznata kao Sunčeva baklja, kao i erupcije plazme (koronalne eksplozije).

Tog 23. maja naučnici su izmjerili tako snažnu Sunčevu baklju, da je bila vidljiva i golim okom. Baklja je sa sobom u svemir ponijela ogromne količine radio talasa. Istog dana američka vojska otkrila je da tri njena radara u okviru sistema ranog upozorenja od prijetnji balističkih raketa više ne rade.

Vazduhoplovstvo se već pripremalo za rat. Međutim, intervenisala je Sjevernoamerička vazdušna komanda odbrane (NORAD) i zaustavila polijetanje.

Pojedini naučnici u američkoj vojsci su, kako se kasnije ispostavilo, pratili Sunčevu aktivnost još od pedesetih godina.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti