Popravljali tavan, pa pronašli blago vrijedno 120 miliona €

Slika, koja je otkrivena u potkrovlju jedne kuće u Francuskoj, “autentičan” je rad velikana italijanskog baroknog slikarstva Michelangela Merisia da Caravaggia, a njena vrijednost bi mogla biti do 120 miliona eura, saopštili su danas stručnjaci.

Slika, čije su mjere 144 sa 175 centimetara, pronađena je u aprilu 2014. godine, podsjeća AFP. Vlasnici kuće u blizini jugoistočnog grada Tuluza otkrili su 400 godina staru sliku kada su pokušali da riješe problem prokišnjavanja plafona.

Slika, koja prikazuje kako Juditha odrubljuje glavu generalu Holofernesu, pripada apokrifnoj knjizi o Judith, a nastala je između 1600. i 1610. godine i u “iznenađujuće je dobrom stanju”, tvrde stručnjaci.

slika1

Stručnjak Eric Turquin rekao je da slika ima “svjetlost i energiju tipičnu za Caravaggia, bez grešaka, a urađena je sigurnom rukom i slikovnim stilom, što je čini autentičnom”.

S njim je saglasan i stručnjak za Caravaggio Nicola Spinosa, koji je i bivši direktor muzeja u Napolju, dok stručnjak za italijanskog slikara Mina Gregori navodi za jedan francuski umjetnički list da slika nije original, iako je “nesumnjivo kvalitetno urađena”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti