10 najboljih turističkih destinacija u BiH

1. Baščaršija – Sarajevo

Baščaršija je stari dio Sarajeva. Važna je turistička atrakcija koju ne treba propustiti. Ima neki poseban osmanski izgled ” uz svoje džamije, trgovine, trgove. Baščaršija je središte Sarajeva i uvijek je  puna ljudi. Na sve strane se nalaze istorijski, kulturni i vjerski objekti.

2. Stari most – Mostar

Stari most u Mostaru je jedan od dobro poznatih istorijskih spomenika u Bosni i Hercegovini. To je simbol ovog grada. Imenovan je i kao jedan od 20 najljepših mostova na svijetu.
Mostar je dobio ime po čuvarima mostova (Mostarima) koji su u srednjem vijeku su čuvali Stari most preko Neretve. Danas se smatra jednim od najvažnijih i najpoznatijih djela islamske arhitekture na Balkanu.

3. Vodopad – Jajce

Vodopad rijeke Plive u središtu Jajca jedan je od dvanaest najljepših vodopada na svijetu. Ujedno je i jedini na svijetu koji se nalazi u središtu grada. Visok je 17 metara i predstavlja spomenik prirodne ljepote.

4. Rijeka Buna – Blagaj

Jedna od najljepših preostalih zgrada iz perioda osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini je svakako derviška kuća – tekija na prirodnom izvoru rijeke Bune u Blagaju. Udaljena je 12 km od Mostara i izgrađena u 16. stoljeću. Ima posebnu istorijsku i vjersku vrijednost. Rijeka Buna ujedno predstavlja i  najveći krški izvor u Evropi, s prosječnom godišnjom stopom protoka vode od 43 u sekundi. Izvor se  nalazi ispod 200 metara visoke stijene, do koje se nalazi Tekija, koja zajedno sa obližnjim krajolikom, stvara jedinstven i neponovljiv prizor.

5. Nacionalni park Una – Bihać

Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu veoma značajnu za očuvanje ukupne prirodne i biološke raznolikosti. Područje Nacionalnog parka se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u općini Bihać. Poznati Štrbački buk koji je jedan od slapova Une kod Martin Broda, uz rijeku Unac i njezin kanjon kao i samu Unu glavna su obilježja Nacionalnog parka Una.

6. Vodopadi Kravice – Hercegovina

Među najfascinantnija prirodna obilježja ove regije spadaju pjenušavi slapovi Kravice, koji se nalaze oko 40 km od Mostara. Vode rijeke Trebižat se granaju i kaskadno padaju s visine od 30 metara, čineći poseban prirodni amfiteatar. Naročito su popularni u ljetnoj sezoni, prije svega zbog raftinga, ali su i idealno mjesto za sve one koji se žele opustiti i uživati ​​usred prirodnog ambijenta i zvukom vodopada u pozadini.

7. Most Mehmed Paše Sokolovića – Višegrad

Ovo je istorijski most na rijeci Drini u Višegradu. Napravljen je 1577. kao djelo otomanskog arhitekta Mimar Sinana, a po nalogu velikog vezira Mehmed Paše Sokolovića. UNESCO je 2007. most stavio na svoj ​​Popis svjetske baštine. Most je naširoko poznat i zbog knjige Na Drini ćuprija (1945) koju je napisao jugoslavenski nobelovac Ivo Andrić.

8. Park prirode – Hutovo Blato

Patke, fazani, jastrebovi i mnoge druge ptice ovdje nalaze svoje sigurno utočište, prije jesenje selidbe prema Sjevernoj Africi. Brojne su i riblje vrste, koje ovdje dolaze iz Jadranskog mora, kako bi položile jaja. Ovo močvarno područje formiraju rijeka Krupa i Matica koje se ulijevaju u rijeku Neretvu.

Izvor rijeke Bosne je poznato mjesto za piknik, odmor i uživanje u prirodi. Postoji duga ulica, gdje možete prošetati ili možete uzeti kočiju. Mnogi posjetitelji potrajati vagona, jer oni ne žele hodati i žele doživjeti voziti kroz prekrasne uličici.

 

9. Vrelo rijeke Bosne – Ilidža

Vrelo rijeke Bosne je zaštićeni park prirode. Voda je ovdje biserno čista. Svuda okolo su šumske staze kojima možete prošetati ili možete iznajmiti kola sa konjskom zapregom i provozati se. Mnoge porodice dolaze ovdje s djecom provesti vikend.

Na izvoru rijeke Bosne, vrlo često ćete vidjeti labudove i druge ptice. Ovo je izuzetno lijepo mjesto za uživanje i odmor.

 

10. “Tunel nade” – Sarajevo

Tunel nade” je postao simbol opsade Sarajeva tokom rata (1992-1995).

Sagrađen je ispod avionske piste i postao je nada za ljude Sarajeva. Kroz tunel su dolazili pomoć, lijekovi i hrana. Danas je to jedan neobičan muzej. Hiljade turista posjeti ovaj tunel svake godine.skok1

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti