Procvjetao prvi cvijet u svemiru!

Scott Kelly, austronaut koji se nedavno vratio sa dugog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanicii, objavio je fotografije prvog cvijeta uzgojenog u svemiru. Radi se o narančastoj ciniji, prvom cvijetu koji je procvjetao pri nultoj gravitaciji.

Pokusi s uzgojem biljaka na Međunarodnoj svemirskoj stanici traju od 2014., kada je instaliran objekt za sadnju biljaka, nakon čega su članovi posade posadili rimsku salatu. Prvi usjev nije bio uspješan, no slijedeći jest, zahvaljujući iskustvima iz prve sadnje, ta je salata uspješno pojedena za večeru. Slijedeći eksperiment su proveli sa cinijom, a ova je biljka izabrana zbog toga što se iz njenog uzgoja može puno toga naučiti. Naime, cinije su više osjetljive na ekološke parametre i karakteristike svjetla, te duže rastu. Početak nije bio dobar, nakon dvije sedmice rasta pokazalo se da imaju previše vode, te su naučnici planirali uključiti ventilatore u objektu kako bi smanjili razinu vlage, no zbog drugih su radova to odgodili te su biljke venule. Tada je Kelly preuzeo hortikulturne dužnosti te je odrezao uvelo lišće i dezinfikovao biljke koje je napala plijesan. Neke su biljke uvenule, no dvije su ipak opstale i napredovale. U subotu, 16.01.2016., Kelly je ponosno objavio sliku procvale cinije uz riječi: “Da, postoje i drugi oblici života u svemiru!”

cin1

Lekcije naučene iz uzgoja cinija su ključ za ispunjavanje dugoročnih ciljeva poput kolonizacije Marsa ili nekih drugih misija proučavanja tajni svemira. Da bi takve misije bile moguće, morat će se naći načina za uzgoj biljaka u svemirskim uslovima. Do tada, naučnici će proučavati uvenule cinije i pratiti razvoj onih koje su opstale. Slijedeći pothvat posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici će biti uzgoj povrća, te će u tu svrhu 2018. pokušati uzgojiti paradajz. U međuvremenu, moral će posadi dizati mala narančasta cinija, prvi cvijet koji je procvjetao u svemiru.

Izvor: noviporedak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti