Pod ledom Antarktika pronašli blago: Tamo je bilo 100 godina

Istraživači su u ledu Antarktika pronašli skrivene dvije boce odličnog škotskog viskija. Da bi izvadili ‘blago’ arheolozi su čekali godinama kako ništa ne bi oštetili

ernerst

Sir Ernest Shackleton bio je britanski polarni istraživač pod čijim su vodstvom obavljene tri ekspedicije na Antarktik.

Umro je 1921. i to od srčanog udara, a u grob je sa sobom odnio brojne tajne. Jedna od njih otkrivena je nakon više od 100 godina.

Istraživači su u ledu Antarktika pronašli skrivene dvije boce odličnog škotskog viskija. Da bi izvadili ‘blago’ arheolozi su čekali godinama kako ništa ne bi oštetili.

Kad su ga napokon izvadili, viski se odmrzavao pune dvije sedmice. Piće je pakovano 1898. godine, a pronašli su ga 2010.

Firma koja sada posjeduje taj brend viskija, unajmila je privatni avion koji ih je preuzeo i odvezao u Škotsku na analizu.

Recept za ovaj viski bio je izgubljen, ali je kompanija napravila novu seriju od 50.000 boca od uzorka izvađenog špricom kroz pluteni čep jedne boce.

– Možda ćemo ponovno praviti ovaj viski. Originalni recept više ne postoji, ali ovo može otvoriti vrata istorije, rekao je Richard Patterson, jedan od najpoznatijih proizvođača viskija na svijetu.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti