Planirati ljetovanje ili ne i koliko je pametno ići na more?

Prošle godine u ovo doba gotovo da nije bilo moguće naći smještaj na bilo kojoj od jadranskih, crnogorskih, albanskih, antalijskih i sličnih omiljenih destinacija Bosanaca i Hercegovaca. Danas je situacija obrnuta. Gotovo nijedna destinacija ne može pronaći turistu.

more2

Razlog je pandemija COVIDOM-19 o kojoj već svi sve znamo, samo na hiljade pitanja odgovore nemamo. Tako još nije poznato hoće li biti ljetovanja ove godine, a i ako ga bude, koliko je pametno ići na more?

PRIORITETI SU SE PROMIJENILI

Onima koji ne strahuju od Corone nadu ulijeva aktuelno ublažavanje vanrednih mjera. No, nakon masovnog smanjenja prihoda i gubitka radnih mjesta i njihovi planovi zavisit će, prije svega, od kućnih budžeta.

Kada je riječ o turističkim agencijama, one su još zatvorene. Aranžmani se ne prodaju od polovine marta, a mnogi koji su prije toga rezervirali ljetovanja zabrinuti su šta će biti s njihovim uplatama. Za sada se na internetskim stranicama ovih agencija doznaje uglavnom da su sva ranije planirana putovanja otkazana.

U manjem broju slučajeva uplaćeni novac je vraćen, ali u većini ne. Postoje obećanja da će oni koji su uplatili aranžmane prije pandemije moći ih iskoristiti nakon što se situacija u zemlji i Regionu stabilizira.

Uplate u ranom bookingu kojih je već s početka ove godine najviše bilo za ljetovanja u Turskoj, nije moguće otkazati, jer su vršene prema popustima. Agencije pojašnjavaju da su već izvršile avansna plaćanja aviokompanijama, hotelima, stranim agencijama, brodarima, kruzerima i da uplaćeni novac tour operatori ne mogu dobiti nazad zbog globalne situacije, već ga može samo naknadno koristiti.

Tako svima koji su uplatili akontacije ili cjelokupne iznose za ovogodišnja putovanja ostaje nada da će na planirane destinacije ići nakon što prođe kriza. Jedna od sarajevskih turističkih agencija, za takve aranžmane garantira da će se moći iskoristiti do 31. decembra 2021. godine.

I na Jadranu je za sada nemoguće dokučiti šta će se dešavati. Hoteli još ne rade. Kad je riječ o privatnim smještajima, uvid u popularne hrvatske stranice za iznajmljivanje apartmana daje pomalo konfuznu sliku.

S jedne strane, primjetno je da će se na hrvatskom primorju ovog ljeta apartmani koji izgledaju vrlo lijepo i čak se nalaze uz same plaže moći naći i za 35 eura dnevno, što je ranijih godina bilo nemoguće za smještajne jedinice u blizini obale. S druge strane, u ponudama je i mnogo onih koji se, prema priloženim fotografijama, mogu opisati tek prosječnim te i nisu baš blizu plaža, ali se nude i za 80 eura dnevno.

Tokom prošloga mjeseca, hrvatski mediji nisu imali baš tako ohrabrujuće vijesti. Index.hr u svom tekstu bio je pesimističan: „Sezona na samrti, cijene apartmana ne padaju“. Ipak, Mirko Bulić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja, najavio je pad cijena do 25 posto.

– Za sada se sve otkazuje. Nitko ne spušta cijenu jer nema ni bookinga. Otkazali su sve do šestog mjeseca, a sad pomalo otkazuju sedmi i osmi. Bez obzira na sadašnje stanje, računajte da će cijene ići dolje, od 20 do 25 posto – procijenio je Bulić.

Problem vidi u udovoljavanju aktuelnim higijenskim mjerama.

– Nemamo dovoljno maski, dezinfekcijskih sredstava. Ne znate ni s čime gost dolazi. Dođe vam zdrav gost s nekom kroničnom bolešću, uđe u apartman ili sobu u kojoj je netko bio i ostavio virus. I sad, on se zarazi. Može čak i umrijeti unutra, može i tužiti da kaže da se baš tu zarazio. Tko će odgovarati – pita se Bulić, koji nakon ukidanja karantina ne očekuje masovni pokret turista, ne samo zbog straha od Corone, nego i zbog smanjene platežne moći.

Anamarija Cicarelli iz „Interliga“, savjetovališta za vlasnike porodičnog smještaja iz Splita, za „Slobodnu Dalmaciju“ iznosi da gostima neće toliko biti važna cijena koliko sigurnost.

– Prioriteti su se promijenili… Sigurnost i zdravlje sada su na prvome mjestu. Gost neće riskirati 10-20 eura po danu radi svog zdravlja i zdravlja svoje obitelji. Intenzivno pratim što se događa na stranim tržištima i vidim da se Amerikanci slažu kako će biti presudna kvaliteta i sigurnost za zdravlje, a ne cijena, dok Talijani, primjerice, i ne razmišljaju o putovanjima. Cijena će možda biti presudna onoj mrvici naših gostiju, koliko će ih biti ovoga ljeta. Zapravo, mislim da će, s obzirom na prioritete gostiju, spuštanje cijena biti kontraproduktivno. I prije Corone se nije preporučivalo njihovo pretjerano snižavanje, jer to stvara nepovjerenje kod gostiju, a pogotovo sad, u doba Corone kad, ako iznajmljujete apartman za nešto više od 30 eura, sigurno nećete dezinficirati prostor nekim skupim dezinficijensom. A čistoća je iznad svega i treba slijediti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poput onih na koliko stupnjeva prati posteljinu, čistiti s rukavicama i maskom, obvezno se tuširati nakon čišćenja apartmana… – rekla je Cicarelli.

MOŽE LI BAREM DO NEUMA

O ovoj temi mnoge rasprave vode se i na društvenim mrežama, forumima i brojnim on-line grupama. Tako se na popularnoj Facebook stranici za umrežavanje i međusobnu pomoć žena „Pretty woman forum“, koja okuplja gotovo 77.000 članica, ovih dana mnogo diskutira o pitanju jedne od korisnica koju zanima preporuka za apartman u Neumu, uz samu plažu, s terasom i pogledom na more. Uslijedili su odgovori:

– Ne znam za apartman, ali nisam mogla vjerovati da će ovakva objava da me obraduje poslije svega. Računat ću da je ovo povratak u normalu. Lijep odmor želim.

– A zar se može u Neum?

– Može, samo treba platiti dezinfekciju vozila. A moći će i preko Svitave…

– Ima, znači, nade da ćemo vidjeti more. Obradova me ova objava.

– Kad sam pročitala ovu objavu, vratilo me u normalan život, ne mogu da vjerujem da ćemo ubrzo na more akobogda, sretno svima, lijep provod i da nam se nikad više ne desi ovako nešto.

Međutim, mnogima koji bi željeli barem do Neuma za sada još prepreku predstavlja mjera tamošnjeg Civilnog štaba da boravak na području tog grada nije dozvoljen osobama koje nisu testirane na Corona virus.

Istovremeno, na drugom postu „Pretty woman foruma“ vodi se posebna rasprava o tome ko ove godine uopće planira na more i gdje. Dok jedni ne vjeruju da će biti moguće tako lako prelaziti granice, drugi i ne pomišljaju na put, navodeći da će čak pokušati odgoditi i poslovna putovanja.

Treći se nadaju da će se tokom ljeta i visokih temperatura „virus primiriti“ pa da se „bar malo odemo odmoriti i pripremiti psihički za drugi val koji sigurno dolazi s nižim tempraturama“.

– Kao u horor filmu… Mi smo samo pijuni u ovoj igri, nažalost… Mislimo da smo slobodni i da možemo odlučivati sami o nekim stvarima. Vjerujem da nećemo moći više normalno granicu prelaziti bez skupih testova i bez vakcine… – konstatira jedna od članica ovog izuzetno posjećenog foruma.

U nizu pitanja bez odgovora je i da li će i iznajmljivači privatnih smješataja na moru morati biti testirani ili samo gosti.

Nepoznanica je i hoće li se morati imati „Corona pasoši“, odnosno potvrde o izvršenim serološkim testovima, koji u privatnim ordinacijama koštaju 60 KM. Mnogi se pribojavaju da će testiranja morati plaćati na granicama po cijeni od 130 KM po osobi, a iznose se i iskustva da u Austriji test na granici košta čak 190 eura.

– Svi smo upućeni kakvo je stanje i dok se skroz ne smiri malo ko će imati hrabrosti i otići – općeniti je zaključak diskusije.

A, kada je riječ o obavezi testiranja na Corona virus prije ulaska u druge zemlje, podsjetimo i na to da je Hrvatska donijela odredbu da se prije ulaska u tu državu mora napraviti tzv. PCR test.

– Dok se sve zemlje ne oslobode virusa, PCR test će se raditi u zemlji iz koje ljudi polaze i neće smjeti biti stariji od 24 sata – rekla je dr. Alemka Markotić, direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.

PRVO BOJA PA HALJINE

Kao i u svemu kod nas, tako i o ovoj temi ne nedostaje tipičnog bosanskog humora. Tako je slikovit savjet dao i regionalno popularni lik s društvenih mreža „Sabit iz Tarčina“ koji „moli cure da ne objavljuju slike u haljinama dok malo ne dobiju boje“.

ŠANSA ZA OPORAVAK BH. TURIZMA

Ima i onih koji u svakom zlu vide nešto dobro, pa tako i šansu za bosanskohercegovački turizam. Mnogi pozivaju na davanje podrške onima koji u „Corona krizi“ bilježe teške gubitke te savjetuju da se odmor provede u Bosni i Hercegovini, popune bh. smještajni kapaciteti, odlazi u domaće restorane, kupuje domaća hrana…

PAD CIJENA APARTMANA

Jedan od primjera drastičnog pada cijena smještaja na Jadranu u odnosu na lani pronašli smo u malom naselju Zatonu kod Zadra. U novoizgrađenoj, velikoj, lijepo i moderno uređenoj kući, stotinjak metara od plaže, apartman za četiri osobe prošle godine koštao je 75 eura, a ove godine je 39, dok se onaj za tri osobe nudi za 35, a za osam osoba košta 85 eura dnevno.

Zanimljivo je da iz obližnjeg atraktivnog resorta u zadarskom Zatonu, čiji ogromni kompleks osim blizine mora i brojnih sadržaja, nudi smještaje u desecima apartmana i kamp kućica, obavještavaju kako planiraju da, ako sigurnosni uvjeti dopuste, umjesto 25. aprila, prve goste dočekaju 25. maja ove godine.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti