ANASAZI: Niko ne zna odakle su došli ni zašto su se naselili na najnepovoljnijem području za život

Pri spomenu indijanskih civilizacija Amerike, najčešće pomislimo na Maje, Azteke i Inke.

Postojala je, međutim, još jedna velika i moćna indijanska civilizacija – Anasazi. Za razliku od prve tri, svoj svijet su izgradili u Sjevernoj Americi, i to u za život najnepovoljnijem dijelu kontinenta: polupustinjskom kamenitom jugozapadu.

Čak ni najveći stručnjaci iz područja arheologije i antropologije ne znaju odgovor na očito pitanje: zašto su se ovi ljudi prije dva milenija nastanili baš na području današnjih američkih saveznih država Novog Meksika, Colorada, Utaha i Arizone, na suhoj, užarenim suncem spaljenoj zemlji, gdje se između golih planinskih visoravni strmoglavljuju kameni kanjoni.

Ne zna se ni odakle su se doselili, no stigli su kao već organizovana lovačka plemena koja su imala osnovna znanja o uzgoju kukuruza i tikve. Ono što se zna jeste to da je kulturu ovog naroda, predaka Pueblo Indijanaca, na njenom vrhuncu – između 1100. i 1300. godine – karakterizirala intenzivna zemljoradnja uz upotrebu navodnjavanja, visoka tehnička razina obrtničkih proizvoda (polihromna keramika, nakit od tirkiza i školjaka, pletenje, tkanje), a u to doba nastali su i neki od najpoznatijih puebla (npr. pueblo Bonito u kanjonu Chaco u Novom Meksiku).

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti