Pet doktora joj je reklo da ga pobaci: Njen sin je rođen s 2 posto mozga, a sada je medicinsko čudo!

Oni su očajnički željeli da dječaku pruže mogućnost zdravog života, ali nisu bili sigurni hoće li uopšte preživjeti …

noah1

Majka dječaka koji je rođen sa samo dva posto mozga javno je progovorila o tome kako se njen ‘izvanredni’ sin uprkos groznim izgledima, izborio za normalan život.

Tokom trudnoće Shelly Wall iz Abbeytowna u Cumbriji razvila je u maternici rijetko stanje zvano hidrocefalus. Njoj i njenom suprugu Robu rečeno je na pet različitih stranaa da prekinu njenu trudnoću.

Kada je njihov sin Noah konačno rođen 2012. godine, doktori su otkrili da ima samo dva posto mozga. Oni su očajnički željeli da pruže dječaku mogućnost zdravog života, ali nisu bili sigurni hoće li uopšte preživjeti.

Čudesno, Noah je nastavio da raste, kao i njegov mozak, za koji se na skeniranju kad je imao tri godine ispostavilo da je narastao na 80 posto normalne veličine.

Danas, sa šest godina, naučio je da govori i nada se da će moći da hoda, surfuje i skija uz pomoć pionirske klinike u Australiji.

Porodica Wall se pojavila u televizijskoj emisiji ‘Good Morning Britain’, u kojoj su pričali o razvoju i napretku svoga sina, opisujući ga ‘izvanrednim’.

– To je vrlo emotivna tema. Neki ljudi kažu da se mozak ne može razviti. Drugi kažu da je mozak oduvijek postojao, ali da je bio zgnječen. Da je bio zgnječen, mozak bi bio toliko teško oštećen da bi bio jako mentalno i fizički onesposobljen – izjavio je gospodin Wall.

– Prije nego što se rodio, pet puta su nam dali mogućnost prekida trudnoće. Ušli smo u sobu i doktori su nacrtali krug i rekli ovaj mozak će biti samo pola mozga – opisala je gospođa Wall njihovo iskustvo s doktorima.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti