Par sfingi visokih 8m koje prikazuju Amenhotepa III – koji je vladao starim Egiptom prije više od 3000 godina – otkrivene u Luxoru

Tim arheologa, koji je obnavljao pogrebni kompleks kralja Amenhotepa III, otkrio je dvije velike Sfinge izgrađene prije oko 3.300 godina. Do otkrića je došlo u blizini današnjeg grada Luxora u “Hramu milion godina”.

Statue od krečnjaka visoke 8 metara prikazuju kralja Amenhotepa III kao Sfingu, mitsko stvorenje sa tijelom lava i glavom čovjeka. Amenhotep je prikazan sa kraljevskom bradom i sa krunom od mungosa i širokom ogrlicom.

Statue je otkrio egipatsko-njemački tim arheologa, napola potopljene u vodu. Otkrivene su i tri granitne biste boginje rata Sekhmet koja se često prikazuje kao lav i povezana je sa liječenjem. Vjerovalo se da predvodi faraone u ratu, štiti ih u životu i vodi u zagrobni život.

Velike sfinge ukazuju na lokaciju puta za procesiju. Nakon restauracije, otkriveno je da sfinge na grudima imaju ispisano “miljenik boga Amun-Rea“. Amun-Re je bio glavni bog i obožavan je kao božanstvo stvoritelj.

Kralj Amenhotep III je bio deveti faraon iz 18. dinastije. Njegova vladavina je trajala blizu četiri decenije, počevši oko 1390. godine prije nove ere. Amenhotep je vladao na vrhuncu međunarodnog prestiža i moći drevnog Egipta. Identifikovano je preko 250 njegovih statua, najviše od svih faraona.

Egipatsko-njemački arheološki tim, predvođen Horigom Sorosianom, pronašao je kolosalne statue potopljene u vodu u pogrebnoj zgradi, poznatoj kao ‘Hram miliona godina’

Pogrebni kompleks za Amenhotepa izgrađen je blizu Nila oko drevne egipatske prijestonice Tebe. Uništen je u velikom zemljotresu u davna vremena. Tokom godina, pustinja je prekrila ostatke.

Uz sfinge duge 8 metara, tim je otkrio i tri gotovo netaknute statue božice Sekhmet, lavljeg branitelja boga Sunca Raa i ostatke velike dvorane s stubovima

Lokalitet se kontinuirano iskopava i obnavlja od 1998. godine od strane arheoloških timova pod nadzorom egipatskog ministarstva turizma.

Amenhotep III je možda napustio Zemlju prije nekoliko hiljada godina, ali arheolozi još uvijek otkrivaju ostatke njegove prošlosti, a najraskošniji je ‘izgubljeni zlatni grad’. U aprilu 2021., arheolozi su najavili otkriće 3500 godina starog grada u Luxoru, za koji su rekli da je najveći drevni grad ikada otkriven u Egiptu.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti