Ovo su znakovi koji pokazuju upalne procese u tijelu – nemojte ih ignorisati

Primijetite li kako su vam se na koži počele događati promjene poput otoka ili crvenila, znajte kako su to prvi znakovi upale koje ne smijete ignorisati. Oni se događaju na mjestima na kojima je došlo do oštećenja kože uzrokovanog opekotinama, ranama ili ubodima, a uzrokuju ih bakterije koje “napadaju” tkivo.

Ako je riječ o manjim povredama, one se mogu liječiti antibiotskom masti, no ako je upala zahvatila veću površinu kože, vrijeme je da potražite savjet doktora.

upalaBolovi u mišićima i zglobovima

Bolovi ovog tipa najčešće se manifestiraju nakon treninga ili neke druge naporne aktivnosti i oni su normalna pojava koja bi kroz dan-dva trebala polako nestati.

Međutim, ako se ovakvo stanje nastavi ili pak ako se dogodi bez nekog posebnog razloga, to može biti znak neke veće upale koja se događa u tijelu. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu upućivati na upalu živca ili neku reumatsku bolest, dok učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa – upale zglobova.

Bolovi u želucu

Mučnina, žgaravica, bolovi u predjelu trbuha mogu biti uzrokovani određenom hranom ili pićem, stresom, lijekovima ili virozom. Međutim, isto tako, spomenuti simptomi, posebno ako se često ponavljaju, mogu opisivati i upalni proces.

Riječ je o gastritisu – upali želučane sluznice koji, ako se ne liječi može postati vrlo neugodan i bolan. Osjetite li spomenute promjene u želucu i predjelu trbuha, koje se pojavljuju, potražite pomoć doktora opšte prakse.

Otežano mokrenje

Osjećaj kao da morate mokriti iako to nikako ne uspijevate ili možda mokrite otežano, uz probadajuću bol i pritisak najčešći su znakovi upale mjehura.

Ovi simptomi pokazatelj su ozbiljnog upalnog procesa koji ne smijete ignorisati. Ukoliko se ne liječi, upala mjehura može postati opasna i za druge organe, te može izazvati i upalu bubrega. Osjetite li spomenute simptome, potražite savjet doktora.

Promjene na očima

Organ vida vrlo je osjetljiv na vanjske uticaje. Iritacije oka mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vjetrom, predugim korištenjem kompjutera ili pak raznim povredama. Simptomi su curenje, crvenilo i peckanje oka, koji traju kratko i stanje oka se ne pogoršava.

Ako crvenilo postaje sve izraženije te je popraćeno otokom i bolovima to može biti pokazatelj upale oka. Najčešća upala je konjunktivitis koji, ako je uzrokovan bakterijom, mora biti tretiran antibioticima.

Druga promjena koja upućuje na bakterijsku upalu je ječmenac – akutna infekcija koja uzrokuje crvenu kvržicu uz rub očne vjeđe (kapka).

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti