Ova mlada žena (23) je profi poljoprivrednica, ali to niko ne shvata ozbiljno jer je – LJEPOTICA!

Kada je mlada poljoprivrednica, Milesa Radojević (23) iz sela Brančić kod Ljiga u Srbiji, na društvenim mrežama pokušala da polemiše u grupama čija je tematika poljoprivreda suočila se sa podsmijehom i nepovjerenjem. Pitanje je samo – da li zbog toga što je žena, što je mlada i lijepa ili zbog toga što voli da se slika kao i većina njenih vršnjakinja.

milesa1

Kada je na Facebook grupi za poljoprivrednike postavila oglas da traži radnike na farmi nisu joj vjerovali da je farma njena ili su joj pisali prostačke komentare. Kada Milesa postavi oglas da prodaje telad, na telefon joj se javljaju muškarci koji pojma nema – o oglasu.

– Da sam muško, ispod mojih objava pitali bi za cijenu teladi i marku traktora. Kada ja nešto napišem pitaju čija mi je farma koju slikam, zašto sam u bijelim helankama ili majici na bretele, a ono što radim je malo ili loše. Ako je i dobro, zamjeraju mi zašto sam se uopšte slikala i to okačila – komentariše ova mlada žena.

milesa2

Milesa ima 23 godine, razvedena je i živi sa roditeljima i dvoje djece, kćerkom od šest godina i sinom od četiri. Farma je velika, posla mnogo, pa porodica uvijek mora da ima bar jednog zaposlenog radnika. Milesa radi na njivi, u bašti i štali, u kući je domaćica i sve vrijeme majka dvoje mališana. Kada izlazi izgleda kao bilo koja varošanka, u svakom pogledu.

– Bavimo se isključivo poljoprivredom. Imamo 35 krava muzara i glavna djelatnost nam je proizvodnja mlijeka, dnevno predamo 500 litara. Imamo telad i bikove za prodaju, sve ukupno 70 grla. Na 30 hektara zemlje, što naše, što iznajmljene, gajimo kukuruz, pšenicu, lucerku. Kada sam u štali, moj je posao muža, imamo izmuzište, ali ne i sistem za mužu, u istom trenutku mogu da se muzu po četiri krave. Na njivi sa drugim radnicima vozim neki od pet naših traktora, baliram, valjam kada se seje, tanjiram. Skupljam baliranu djetelinu u sezoni, spremam silažu za stoku. Ako tu nema posla, onda sam u bašti. Na selu uvijek ima posla – objašnjava Milesa.

milesa3

Ide u detalje, o tome koliko je teško naći i zadržati dobrog radnika na farmi, žali se na nisku cijenu mlijeka, priča o traktorima. Zanima je i osnivanje zemljoradničkih zadruga. Ali, kada Milesa na društvenim mrežama zatraži mišljenje na neku od poljoprivrednih tema, u komentarima joj zameraju što pući usne kad se snima, komentarišu joj garderobu i klompe. I to u vrijeme kada većina mladih, posebno djevojaka, bježi sa sela.

milesa4

– Telefone sa kamerom imamo i mi na selu, pa ne znam zašto je problem da se slikamo i to “kačimo”, mada moram priznati da muškarcima niko ne zamjera fotkanje u njivi. Ne znam zašto je problem što se fotografišem u čistoj odjeći i šorcu, pa ni jedna žena se neće slikati kada je prljava i niko gradskim djevojkama dok rade na 40 stepeni ne zamjera šorc i bretele – priča Milesa uz napomenu da se neće povući ni pred kakvim glupim zamjerkama.

milesa5

– Čini mi se da je u Srbiji čudo što mlada žena živi na selu i time se hvali, to slika i pokazuje. Ja se time ponosim, što su me od malena učili da radim, a da ne zapostavim ni provod, ni brigu o sebi. I ja svoju djecu učim – pomozi mami ovo, pomozi ono, jer dok su mali sve im je zanimljivo, a kada porastu imaće usađene radne navike – objašnjava ova mlada majka.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti