Novi centar NASA-e za misiju na Mjesec bit će u Alabami! Iz njega će SAD napokon poslati misiju na ovaj Zemljin satelit!

Houston kao “istorijska svemirska baza” će napokon izgubiti svoju važnost za misije na Mjesec

Direktor NASA-e Jim Bridenstine rekao je da će sjedište agencijine misije na Mjesec u kojoj bi astronauti trebali sletjeti na Zemljin prirodni satelit do 2024., biti u Marshall Space Flight Centru u Alabami, što predstavlja lošu vijest za Teksas koji je figurisao kao moguće sjedište novog svemirskog programa.

Bridenstine je u pratnji zastupnika u Kongresu iz Alabame, u postrojenju Huntsville pred 45 metara visokom testnom verzijom spremnika za gorivo teške rakete nosača Space Launch System, objavio informacije o programu istraživanja Mjeseca Artemis.

Nova radna mjesta za Alabamu

Ta objava donosi nova radna mjesta i prestiž Alabami, a razočarenje teksaškim zastupnicima koji su lobirali da program bude smješten u Johnson Space Centru u Houstonu, koji će prema objavi NASA-e, imati sekundarnu ulogu.

“Ovo nije bila odluka koja je lako donešena”, rekao je Bridenstine. Kazao je da će trebati popuniti 363 nova radna mjesta, od kojih će 140 biti u Huntsvilleu i 87 u Houstonu.

Johnson Space Center, koji je bio sjedište programa Apollo i drugih svemirskih programa NASA-e u prošlosti, pomoći će astronautima da se upoznaju s letjelicom kojom će se spustiti na Mjesec te će upravljati svim Artemisovim misijama koje započinju 2020., kada se očekuje prvi bespilotni let u sklopu programa, rekla je NASA.

Bridenstine je u maju zatražio od Kongresa da poveća predloženi budžet NASA-e za 1,6 milijardi dolara, a od tih bi se sredstava dobar dio izdvojio za razvoj letova u komercijalne svrhe.

Petogodišnja misija Artemis vjerovatno će koštati od 20 do 30 milijardi dolara.

Izvor: rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti