‘Vrlo rijetka’ strijela stara 3.000 godina iz bronzanog doba s kvarcitnim vrhom otkrivena nakon topljenja leda

Glacijalni arheolozi u Norveškoj pronašli su strijelu sa netaknutim kvarcitnim vrhom nakon što je bila 3.000 godina u snijegu i ledu.

Arheolozi u norveškim planinama otkrili su “vrlo rijetku” drevnu strijelu koja je još uvijek imala sačuvan vrh.

Prema arheologu Larsu Piløu, koji vodi projekt Tajne leda u planinama Jotunheimen u centralnoj norveškoj regiji Oppland, vjerovatno su lovci na irvase koristili ovo oružje prije 3.000 godina.

Dok su arheolozi koji su učestvovali u projektu ranije pronašli lovačka skrovišta koje je napravio čovjek, mjesta gdje su se lovci skrivali dok su gađali irvase, ova novopronađena strijela nije otkrivena u blizini jednog od takvih skrovišta.

“Nema lovačkih skrovišta u neposrednoj blizini, ali ova strijela je pronađena duž gornje ivice leda, tako da su se lovci možda jednostavno sakrili iza gornjeg grebena”, rekao je Pilø u mailu za Live Science.

Usljed klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, snijeg i led na planinama Jotunheimen se otapaju, otkrivajući artefakte od prije nekoliko stotina do nekoliko hiljada godina. Ako arheolozi na vrijeme ne pronađu ovakve predmete koje je napravio čovjek bronzanog doba, oni bi brzo mogi biti izgubljeni jer su izloženi novim atmosferskim uslovima zbog kojih mogu propasti.

Ova strijela je pronađena upravo zahvaljujući ciljanom istraživanju, kada su provjeravana novoizložena područja duž ivice leda, rekao je Pilø.

Analizom je utvrđeno da je drška strijele izrađena od breze i da je još uvijek imala aerodinamičko pero s tri očuvana pera. Pera pomažu da strijela drži svoj pravac u letu, ali ona obično propadaju tokom vremena.

Strijele sa očuvanim vrhovima se veoma rijetko pronalaze.

Uprkos dobro očuvanom vrhu strijele i perima, ostatak strijele prošao je nešto lošije. Strijela duga otprilike 90 centimetara je napukla na tri dijela duž svoje osovine, “vjerovatno zbog pritiska snijega”, rekao je Pilø.

Izvor: livescience.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti