HITLER U PRVOM SVJETSKOM RATU: Možete li prepoznati diktatora kao vojnika? (FOTO)

Iako je ostao upamćen po svojim karakterističnim brkovima Adolf Hitler nije uvijek tako izgledao. U vrijeme dok je kao dobrovoljac učestvovao u Prvom svjetskom ratu bio je tek nešto više od neobičnog, ali u principu neupadljivog mladića koji se ni po čemu nije isticao. Iz tog perioda potiče i ova fotografija.

Budući da je bio austrijski državljanin, Adolf Hitler je, čim je objavljena opšta mobilizacija 1914. godine, pristupio vojsci kao dobrovoljac.

Poslije osnovne pješadijske obuke, Hitlerov puk je 21. oktobra upućen na Zapadni front. Dana 3. novembra 1914. unaprijeđen je u čin kaplara i nakon toga je obavljao dužnost kurira puka i često se, pod žestokom neprijateljskom vatrom, kretao na relaciji front-pozadina.

Ova fotografija nastala je negdje u tom periodu. Na njoj Hitler (sjedi skroz desno) pozira sa drugovima iz rata. Objavljena je prvi put 1939. kada je Hitler već uveliko bio na vlasti.

Tokom Bitke na Somi, Hitler je 5. oktobra 1916. ranjen u lijevu butinu zbog čega je prebačen na liječenje u vojnu bolnicu u Belicu, blizu Berlina, u kojoj je ostao do početka decembra. Po otpuštanju, raspoređen je u četu stacioniranu u Minhenu, ali je tražio da bude prebačen na front.

Tokom jula 1918. u više navrata je pokazao izuzetnu hrabrost. Spasao je život ranjenom komandiru čete, iznjevši ga iz zone dejstva američke artiljerije, a zatim je spriječio njemačku artiljeriju da greškom otvori vatru na sopstvenu pješadiju. Zbog toga je odlikovan Gvozdenim krstom I klase.

Neposredno pred kraj rata, 14. oktobra 1918. Hitler je zajedno sa grupom vojnika iz svog puka nastradao tokom britanskog napada bojnim otrovima. Tvrdio je da ne može da vidi, a poslije inicijalnog šoka izgubio je i moć govora.

Nakon što mu je u frontovskoj bolnici ukazana prva pomoć, Hitler je prebačen na liječenje u rezervnu vojnu bolnicu u Pazevalku. Tu je ljekar koji je bio zadužen za njegovo liječenje konstatovao je da Hitler nije pretrpio ozbiljne povrede očiju i disajnih puteva, već da je do privremenog gubitka vida došlo usljed “histeričnog sljepila”, a da je gubitak moći govora bio posljedica “histerične onjemelosti”.

Međutim, prava priroda Hitlerovih povreda danas se ne može sa sigurnošću utvrditi jer je kompletna bolnička dokumentacija bolnice u Pazevalku nestala.

Poslije Prvog svjetskog rata, Hitler je ostao u vojsci i vratio se u Minhen gdje je ostao do 1920. godine. Tih dana počinje i njegov ulazak u politiku.

Negdje u to vrijeme, Hitler je upoznao i Ditriha Ekarta, jednog od prvih osnivača partije i člana oklutnog društva Tula. Ekart je postao Hitlerov mentor i često je razmjenjivao ideje sa njim, učeći ga kako da se oblači i govori i upoznajući ga sa velikim brojem ljudi iz svog okruženja. Upravo ovo je bilo vrijeme Hitlerovog preobražaja.

Uporan i neobičan, ali u principu neprimjetan i stidljiv mladić postao je fanatični govornik koji je padao u trans govoreći o vraćanju časti Nemačkoj i kažnjavanju svih “neprijatelja”.

Adolf Hitler, čovjek koji je uništio živote miliona je rođen.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti