PLAVO JEZERO: Najčišće jezero na svijetu (FOTO)

U istraživanju provedenom 2011. godine, naučnici iz Nacionalnog instituta za vodu i atmosferska istraživanja (NIWA) su otkrili da Plavo jezero, koje se nalazi u nacionalnom parku Nelson Lakes (Novi Zeland) ima izuzetnu vidljivost – čak do 80 metara!

Lokalni narod, Ngāti Apa ki te Rā Tō iwi, smatra vodu Plavog jezera, odnosno Rangimairewhenua na njihovom jeziku, svetom, a vlada Novog Zelanda je potpisala ugovor s njima u kojem se priznaje i poštuje svetost jezera.

Glavna karakteristika Plavog jezera su plavo-ljubičaste nijanse koje se mogu vidjeti samo u najčišćim vodama. Naučnici pretpostavljaju da jezero dobija svu svoju čistoću iz susjednog glečerskog Constance jezera, koje filtrira svu nečistoću i šalje kristalno čistu vodu kroz zemlju do manjeg Plavog jezera.

U rijetkim slučajevima, nakon obilnih kiša, Plavo jezero može postati privremeno mutno, a vidljivost se može smanjiti do jednog metra. U tih par dana, voda i dalje ostaje plava, ali izgleda svijetlija sa ‘mljiječnom’ teksturom.

Jezero je uvijek hladno, i njegova temperatura uvijek iznosi od 5 do 8 stepeni Celzijusa zbog izvora koji se uljeva u jezero, a koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.200 metara.

Izvor: pixelizam.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti