Nova otkrića u Jerusalemu: Tajanstvene podzemne sobe pronađene u Starom gradu (VIDEO)

Tokom iskopavanja kod Zida plača u Starom gradu, pronađene su tri podzemne prostorije, čija je svrha za sada misterija.

Kada su prošle godine arheolozi odlučili da prouče ostatke kasnovizantijske građevine koja se nalazi na oko 35 metara od Zida plača, nisu ni slutili šta će se pred njima otvoriti. 

Sve je počelo izučavanjem poda koji je bio popločan jednostavnim bijelim mozaikom.

Ispod ovog poda pronađene su tri sobe na različitim dubinama povezane stepeništem. Veličina prve prostorije je 2,5 x 4 metra, druge 2,5 x 2,5 metara, dok treća još nije otkopana.

Arheolozi pretpostavljaju da su ove prostorije bile dio mnogo većeg sistema koji je kasnije uništen. 

U prostorijama su pronađene niše u kojima su i potpune i fragmentarno sačuvane glinene uljane lampe i posude od krečnjaka. Detaljna analiza je pokazala da je njihova starost oko 2000 godina. Arheolozi takođe smatraju da su sve tri prostorije zatrpane u isto vrijeme.

Namjena prostorija za sada ostaje misterija. Šef iskopavanja Barak Monikendam-Givon, sugeriše da bi to mogli biti prostori u kojima se stanovalo, skladišta, ali da su mogli i da služe kao skloništa za sakrivanje tokom rimskih racija.

Ova arheološka iskopavanja izvode se na dubini od približno šest do sedam metara. Istraživači se nadaju da će otkriće novih predmeta pomoći da se osvijetli svakodnevni život u Jerusalemu do 70. godine, kada su ga osvojili Rimljani.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti