Cijena svemirske karte: Elon Musk otkrio koliko će u budućnosti koštati putovanje u svemir

Jeftinija putovanja ne bi bila prihvatljiva samo svemirskim turistima, već i svemirskim agencijama poput NASA-e

Turistička putovanja u svemir čine se sve bližima, barem ako je vjerovati šefu SpaceX-a, Elonu Musku. On planira učiniti turistička putovanja u svemir dostupna svima ili barem velikom dijelu zainteresovanih.

Kako piše Space.com, Musk želi srezati cijenu putovanja u svemir sa 152 miliona dolara, koliko sad košta, na svega dva miliona. I to koristeći letjelicu Starship u koju stane 100 putnika i koju je moguće koristiti nekoliko puta. Musk je pojasnio i kako je došao do iznosa od dva miliona dolara – 900 hiljada za gorivo i 1,1 milion za dodatne troškove.

Jeftinija putovanja ne bi bila prihvatljiva samo svemirskim turistima, već i svemirskim agencijama poput NASA-e.

No, iako je Musk na dobrom putu da napravi raketu koju je moguće koristiti za nekoliko svemirskih putovanja, kao što je pokazao s kapsulom Crew Dragon, morat će ispuniti još cijeli niz preduslova prije nego što zaista i pošalje ljude prema Marsu po jeftinijoj cijeni.

Recimo, organizovati bazu u kojoj bi svemirski putnici boravili na Marsu, kao i osigurati da to putovanje bude relativno brzo i sigurno.

Musk je inače poznat po spektakularnim objavama. Poneki put pogodi i ostvari ono što je najavio, poneki put spektakularno propadne. Vidjet ćemo u kom će smjeru ići ova njegova najava.

Izvor: atrakcija.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti