BEZ DLAKE NA JEZIKU USRED BIJELE KUĆE: Tito rekao Amerikancima šta da rade sa Rusima

Lični ljekar Josipa Broza Tita, Milomir Stanković, u knjizi “Tito između života i smrti” pisao je o tome kako je izgledalo pratiti predsjednika SFR Jugoslavije svuda po svijetu, voditi računa o njegovom zdravlju, ali je prepričao i situacije koje su se dešavale na važnim državnim putovanjima.

“Titovo zdravlje zahtjeva nadzor više ljekara. Ranije su Tito i Jovanka odlučivali o izboru, a pošto su njihovi odnosi poremećni, to je prepustio svom konzilijumu i ađutantu Tihomiru Viloviću”, piše u knjizi Stanković koji je ljekarsku praksu usavršio u Houstonu, zbog čega mu je vjerovatno i ukazano povjerenje da liječi doživotnog predsjednika nekadašnje SFRJ.

On je Tita u knjizi opisao kao direktnog čovjeka, političara, ali i običnog pacijenta. On je opisao i jedan razgovor koji je Tito vodio dok je bio u Bijeloj kući u posjeti tadašnjem predsjedniku Jimmy Carteru.

“Nije se ustezao da svakom kaže šta misli. Kad je bio u posjeti predsjedniku Carteru pitaju ga u Bijeloj kući zašto Rusi mrze Amerikance. On im otvoreno kaže: ‘Kako da vas ne mrze? Nacifrali ste atomske baze po cijelom svijetu, opkolili ste Rusiju. Šta će vam tolika nuklearna energija, uništićete jedni druge. Sjedite sa Brežnjevim i dogovorite se'”, piše on u knjizi.

Izvor: mondo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti