U najvećoj podvodnoj pećini pronađeni ostaci čovjeka starog oko 9000 godina

Arheolozi su u najvećoj poplavljenoj pećini na svijetu u Meksiku pronašli ostatke čovjeka stare najmanje 9.000 godina, kao i kosti životinja koje su lutale Zemljom u vrijeme posljednjeg ledenog doba.

Grupa ronilaca nedavno je pronašla prolaz koji spaja dvije podzemne šupljine na istoku Meksika i otkrila najveću poplavljenu pećinu na planeti, što će pomoći da se više sazna o drevnoj civilizaciji Maja.

Poluostrvo Jukatan obiluje monumentalnim spomenicima naroda Maja, čiji su gradovi koristili razgranatu mrežu otvora, šupljina i podzemnih voda.

Istraživači su rekli da su pronašli 248 pećina u podzemnom sistemu dugom 347 kilometara, poznatom kao Sak Aktun, u blizini mjesta Tulum.

Od 200 arheoloških lokacija koje su tamo otkrivene, oko 140 su iz perioda Maja.

Neke pećine ili otvori imali su poseban značaj za Maje, čiji potomci i danas naseljavaju ovaj region.

Osim ljudskih ostataka, oni su pronašli i kosti džinovskog ljenjivca, zatim izumrlih vrsta slonova i medvjeda iz vremena pleistocena, saopštilo je meksičko Ministarstvo kulture.

Nivo vode povećan je za 100 metara na kraju ledenog doba, što je dovelo do plavljena podzemnog sistema pećina i stvorilo idealne uslove za očuvanje ostataka izumrle megafaune iz doba pleistocena.

Geološka epoha najkasnijeg ledenog doba počela je prije 2,6 miliona godina, a završila prije oko 11.700 godina.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti