NAJMISTERIOZNIJA DRUŠTVA U ISTORIJI: O njima se ne zna gotovo ništa – osim da i danas vuku konce

Pretpostavlja se kako tri tajna društva i danas vuku konce, iako su zabilježeni tek na marginama istorije.

Tajna društva postoje od kad i civilizacije, neka su nestala, neka su se potpuno promijenila, a neka i danas rade, ali o se o tome malo zna. Izdvajamo tri društva o čijem se postojanju samo nagađa, ali su svakako zabilježena i njihovo postojanje bi objasnilo mnogo toga.

1. ODESSA

Pred kraj Drugog svjetskog rata, nacisti su osnovali mrežu organizacija koje su pomagale Hitlerovim krvnicima da pobjegnu, najčešće u Južnu Ameriku.

Najznačajnija je ODESSA (Organisation der Ehemaligen SS-Angehörigen, organizacija bivših pripradnika SS-a). Prvi put je spominje američka kontraobavještajna služba 1946. Neki tvrde da nikada nije ni postojala, drugi pak da je u pitanju samo zbirni naziv za sve organizacije (tajne ili javne) koje su poslije rata pomagale nacistima, poput Stille Hilfe, ili Die Spinne. No neki tvrde kako je u pitanju moćna tajna mreža preko koje su nacisti ne samo izbjegli suđenja za svoje zločine, nego i uticali na brojne odluke.

Iako se smatra kako odavno ne postoji (ako ni zbog čega drugoga onda zbog dobi svojih članova), neki smatraju kako je ova moćna mreža raspolagala mnogim tajnama zahvaljujući kojima i danas vuku konce. Od američkog raketnog programa koje je predvodio bivši nacist Wernher von Braun, do ezoteričnih teorija o Hitlerovom bijegu u drugi svijet unutar Zemlje, mnogi su uvjereni kako ODESSA nije nestala.

2. Bratstvo čistoće

Malo se zna o muslimanskom mističnom društvu Ikhwan al-Safa, Bratstvu čistoće (ili Bratstvu iskrenosti), osim da su iza sebe ostavili enciklopediju Učenja Bratstva čistoće.

Istoričari i danas pokušavaju odgonetnuti ko je sve bio u društvu, nisu sigurni niti je li osnovano u 8. ili 10. vijeku. No zahvaljući njihovoj knjizi zna se kako je centar njihovog djelovanja bio u Basri, današnjem Iraku. Sastajali su se prema preciznom rasporedu, tri puta na mjesec, svaki put uveče. Prvi sastanak bio je tokom početka mjeseca – tada su držali govore, drugi put u sredini mjeseca kada su raspravljali o astronomiji i astrologiji, i treći put između 25. i kraja mjeseca – tada su recitovali himane filozofskog sadržaja.

Sastajali su se i tokom proljetnog i jesenskog ekvinocija te ljetnog solsticija, kada su vršili neku vrstu bogoslužja koje je evociralo uspomene na Harran, drevni grad u gornjoj Mezopotamiji (danas Turska), koji je svojevremeno bio centar znanja u kojem su na arapski prevođeni spisi drevne Grške, Perzije, Rima, Egipta …

Članovi su bili podijeljeni u četiri “klase” ovisno o znanju i dobi. Najniži su bili “učenjaci”, koji su morali biti stari najmanje 15 godina te biti suosjećajni i pobožni. Vođe su morali imati najmanje 30 godina i morali su biti “dobri i izvrsni”. Sa 40 godina, “izvrsni i plemeniti” članovi bratstva mogli su postati “kraljevi”, a najviši čin, proroci i filozofi držali su odabrani članovi stariji od 50 godina.

3. Rozenkrojceri

Ezoterično-mistično društvo prema legendi osnovao je Christian Rosenkreuz (lat. Frater Rosae Crucis) u srednjovjekovnoj Njemačkoj 1378. U manifestu objavljenom u 17. vijeku Rosenkreuz je živio 106 godina, te govori o transformaciji čovječanstva, gradeći ga na ezoterijskim učenjima drevne prošlosti.

Tvrdilo se kako društvo raspolaže naučnim uvidom koji su dugo držali skrivenim jer “čovječanstvo nije bilo spremno”. Neki tvrde da je manifest potpuna izmišljitona, drugi kako su rozenkrojceri čuvari drevnih tajni koje se očituju i u kabali i drugim učenjima hermetizma, treći pak da rozenkrojceri nikada nisu postojali nego da manifest alegorijski opisuje (još tajnije) društvo.

Neosporno je kako su masoni, koji su nastajali u 16. vijeku u Škotskoj, u mnogočemu crpili ideje iz manifesta rozenkrojcera, od rituala inicijacije do naziva stepeni. I danas postoje mnoge organizacije koje tvrde da vuku korijene od originalnih rozenkrojcera.

Izvor: webcafe.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti