TAJNA RIMSKOG DODEKAEDRA: Potiče li ovaj predmet sa naše planete?

U geometriji, dodekaedrom nazivamo poliedar omeđen s dvanaest ploha, koje imaju oblik peterougla i raspoređene su tako da tijelo ima trideset bridova i dvadeset vrhova.

U arheologiji, kad govorimo o tzv. rimskom dodekaedru, spominjemo jednu od najvećih zagonetki u istoriji te nauke. Naime, širom velikog područja nekadašnjeg Rimskog carstva, pronađeni su neobični bronzani i kameni predmeti u obliku pravilnog dodekaedra, s rupama u sredini svake pentagonalne plohe, katkad i s dekorativnim izbočenjima na vrhovima. Većinom potiču iz 2. i 3. vijeka, a njihova funkcija do danas nije rasvijetljena. Neki arheolozi vjeruju da se ovaj predmet koristio kao svijećnjak, no ta teorija nije naročito uvjerljiva ako znamo da su Rimljani slabo koristili svijeće, dajući prednost uljanim lampama. I ostala objašnjenja su manjkava, poput onog da je upotrebljavan kao pomoć pri mjerenju udaljenosti; da se radi o dječjoj igrački, oružju, astronomskom instrumentu, religioznom simbolu ili napravi za prognoziranje promjena vremena.

Naročito neobična jeste činjenica da Rimljani, koji su obično vodili precizne bilješke, ovaj predmet nigdje ne spominju. Na internetu odnedavno postoji nekoliko sajtova na kojima amateri pokušavaju otkriti njegovu svrhu. Najviše glasova za sada ima teorija da je povezan sa znakovima zodijaka, a prilično je popularna i ona da se radi o predmetu vanzemaljskog porijekla!

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti