NOVA METODA ZA LIJEČENJE DISKUS HERNIJE I SPONDILOZE: Riješite se bola u leđima i vratu bez operacije!

Nova metoda koja djeluje na uzrok problema, tzv. neoperativni dekompresijski tretman kičme (DTK), daje odlične rezultate

pain1

Najmanje jednom u životu oko 60 odsto odraslih osjeti bol u vratu, a oko 70 odsto bol u donjem dijelu leđa. Vrat i leđa su povezani, pa bol iz vrata vrlo često “zrači” u leđa i obrnuto.

Slabinska kičma predstavlja donji dio kičme i sastoji se od pet pršljenova koji se nadovezuju na sakralni dio. Kroz kičmeni kanal prolaze živci sve do sakralne kosti i oni izlaze u parovima između pršljenova na jednu i drugu stranu na samom kičmenom kanalu. Između pršljenova su diskovi, koji daju čvrstinu kičmenom stubu i omugućavaju mu pokretljivost, a sa strane su mali (fasetni) zglobovi, koji učestvuju u stabilnosti kičme.

Uzrok bola

Vratna kičma je najpokretljiviji dio kičmenog stuba i opremljena je finim mehanizmom sitnih zglobova, ligamenata i mišića, a građa vratnih pršljenova je savršeno prilagođena ovoj funkciji. Poremećaj na bilo kom anatomskom nivou može dati bol u vratu: istegnuće mekih tkiva i ligamenata, suženje kičmenog kanala, oštećenja vratnih međupršljenskih diskusa, luksacije i prelomi pršljenova. Obzirom na to da se unutar vratnog kičmenog stuba nalazi vratna kičmena moždina, uvijek postoji i rizik od opasnih lezija.

Čest uzrok bola u vratu je takozvana trzajna povreda vrata, najčešća tokom saobraćajnih udesa, kod koje nema oštećenja kosti, ali su “nategnuti” važni ligamenti, što uzrokuje dugotrajan i jak bol. Suženje kičmenog kanala zbog spondiloze vratne kičme je, takođe, čest klinički problem zbog pritiska na vratnu kičmenu moždinu.

Bol u leđima i vratu nije dijagnoza, već simptom koji može biti posljedica velikog broja uzroka i značajno remeti svakodnevno funkcionisanje. Dvije najčešće dijagnoze koje se susreću su diskus hernija u donjem dijelu leđa i vratu i spondiloza vrata.

Diskus hernija

Ako je bol uzrokovan pritiskom na kičmeni korijen od strane diska koji se nalazi između dva pršljena, onda je izraženiji pri hodu, fizičkoj aktivnosti ili pokretima. Javlja se trnjenje, žarenje, oštar, sjevajući bol duž jedne ili druge ruke, ili pak duž lijeve ili desne noge, ukoliko je problem u donjem dijelu leđa. Tu je riječ o diskus herniji. Problem je obično u nivou C4/C5 i C5/C6, simptomi su bol koja ide iz ramene regije ka jednoj ruci uz slabost i trnjenje, odnosno gubitak senzibiliteta. Određeni nivoi L5/S1 vrlo često mogu izazvati problem mokrenja, stolice, funkcije stopala, kao i erektilne disfunkcije kod muškaraca, pa se dešava da pacijent ide na razna ispitivanja, od urologa do nefrologa, misleći da je problem te prirode, a uzrok je, zapravo, u kičmi.

Spondiloza

Spondiloza se javlja usled okoštavanja kičme, gdje pršljenska tijela okoštavaju, stvaraju koštane izrasline (ostefiti). Međupršljenski prostor se smanjuje a disk se istanjuje, pa dolazi do pojave pogrbljenog stava i antalgičnog položaja glave i trupa. Pacijenti obično kažu da su se smanjili ili imaju osjećaj kao da im je neko postavio glavu na vrat zbog ograničenih pokreta u stranu. Spondilozu vrata karakteriše napetost i spazam uz bol koji se širi ka glavi i rukama. Zbog suženja krvnih sudova dolazi do slabog dotoka krvi i kiseonika ka mozgu, pa i do pojave jakih glavobolja praćenih vrtoglavicom. Glavobolje su jutarnje, potiljačne ili tjemene, ili idu ka sljepoočnicama i dovode do zujanja u ušima ili do nagona za povraćanjem ili mučnine. Pacijenti to opisuju riječima: “Probudila me jaka vrtoglavica, cijela prostorija se okretala ukrug, osjećao sam nagon za povraćanjem, kad naglo ustanem, sjednem ili zabacim glavu, sve mi se zaljulja i okreće, a kad hodam, osjećam se nestabilno i imam utisak da idem u stranu.”

Kad je ovakva klinička slika u pitanju, ljudi najčešće lutaju misleći da je problem u glavi (zbog vrtoglavica i glavobolja), a uzrok je zapravo u vratu. Teško dišu i brzo se zamaraju, javlja se osjećaj nedostatka kiseonika jer je dijafragma inervisana nervnim završecima iz vrata. U tom slučaju ona se podiže i vrši dodatnu kompresiju, pa se mogu javiti i komplikacije i varijacije s krvnim pritiskom, što je simptom koji se ne smije zanemariti. Pacijenti to obično opisuju kao sindrom angine pektoris (bola u grudima).

Liječenje

Cilj liječenja je da se smanje i uklone bolovi i djeluje na uzrok problema u leđima i vratu i da se otklone eventualni neurološki simptomi. To podrazumijeva primjenu nove metode koja djeluje na uzrok problema, tzv. neoperativni dekompresijski tretman kičme (DTK), koji zasad jedini daje najbolje rezultate.

Kompjuterski je kontrolisan i dijagnostički povezan i postiže odlične rezultate kod teških slučajeva diskus hernije, degenerativnih promjena, artritisa, stenoze spinalnog kanala i pritiska na nervne korijenove. DTK djeluje tako da putem cikličnih faza distrakcije i relaksacije i pravilnim pozicioniranjem diska dovodi do povećanja međupršljenskog prostora za nekoliko milimetara (1-2), oslobađa živce – između njih, smanjuje bol, trnjenje, glavobolje, vrtoglavice, kao i slabosti u šakama i stopalima. Ovaj tretman stvara negativan pritisak i efekat vakuuma u samom diskusu koji se nalazi između dva pršljena i na taj način povlači herniju unutar diska. Vakuum povećava cirkulaciju oko diska i tako liječi upalni proces.

Dekompresijski tretman vrši istezanje receptora u mišićima i ligamentima oko kičmenog stuba, smanjuje pritisak na međupršljenske zglobove povećavajući pokretljivost kičme. Zatim odvaja, odnosno vrši separaciju pršljenova i povećava prostor između njih i ispravlja krivine kičmenog stuba. Klinički je dokazana efikasnost ove primjene od 85 odsto. Nakon DTK tretmana, koji traje 30 minuta, klijentu se aplicira drugi dio tretmana, koji dodatno djeluje na ublažavanje bola i rješavanje njegovih tegoba.

SAVJETI:

* SPAVAJTE NA STRANI U POLOŽAJU FETUSA. Kad tako spavate, dobro je staviti jastuk između koljena. On zaustavlja nogu da ne klizi naprijed i ne rotira karlicu, što dodatno stvara pritisak u leđima. * UZIMAJTE JEDAN ASPIRIN DNEVNO. To vas može osloboditi bolova. Bol u leđima često prati upala oko bolnog mjesta, a jednostavni lijekovi za koje nije potreban recept, kakvi su aspirin i ibuprofen, mogu olakšati bol. Ali ako bol traje dugo, obavezno potražite savjet ljekara. * VJEŽBAJTE. Adekvatne vježbe za jačanje prednjeg trbušnog zida znatno će ojačati leđa i smanjiti bol.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti