Ima žena koje stavljaju listove kupusa na grudi – evo zašto

Nije baš da možete često vidjeti ženu s listovima kupusa u grudnjaku, ali ta metoda praktikuje se već stotinama godina. Kupus je od davnina poznat po ljekovitim svojstvima, ne samo za grudi …

kupus2

Ovaj trik koriste dojilje stotinama godina. Listovi kupusa ublažavaju bol i upalu. Stavljaju se direktno na grudi i drže neko vrijeme.

Evo kako to napraviti:

Na grudi se stavljaju svježi listovi kupusa preko kojih je prethodno dobro proći valjkom za tijesto kako bi omekšali i bolje prionuli uz prsa. Osim toga, tako se aktiviraju ljekovita svojstva. Možete ih držati nekoliko sati ili čak spavati s njima.

Druga metoda je stavljanje listova u frižider da budu hladni pa se tako stavljaju na grudi i drže oko 20 minuta. Ovaj postupak trreba ponoviti tokom dana.

Kupus pomaže i kod još nekih zdravstvenih tegoba

Smanjuje oticanje zglobova

Mnogi fizioterapeuti preporučuju omatanje zglobova listovima kupusa kako bi se smanjila upala.

Postupak: Najprije s listova uklonite krute žile pa ih stavite između dva papirnata ubrusa. Po tome prijeđite valjkom za tijesto ili malo izudarajte betom za meso. Stavite listove na zglob i omotajte kompresionim zavojem. Oblogu možete držati nekoliko sati ili čak preko noći.

Ublažava glavobolju

Kupus je bogat vitaminima C i K, te folnom kiselinom, kalcijumom, kalijem, magnezijem i željezom te je zbog tih svojstava dobar lijek za ublažavanje glavobolja. Mnoge glavobolje uzrokovane su stresom ili nedostatkom važnih nutrijenata, a jedenje kupusa kod toga pomaže.

Postupak kod glavobolje: Listovi kupusa stave se na čelo ili na sljepoočnice. Kao i u prethodnim slučajevima, listove malo zgnječite valjkom ili batom. Tako će se kroz kožu apsorbovati hranjive tvari, a kupus će vas, takođe, osvježiti. Prije nego ih stavite na kožu, listove možete staviti na 15 minuta u zamrzivač i rashladiti.

kupus

Pomaže štitnoj žlijezdi

Štitna žlijezda je jedna od najvažnijih žlijezda u tijelu. Ona proizvodi hormone ključne za zdravlje i normalnu funkciju našeg tijela.

Postupak: Prema narodnoj medicini, na vrat je dobro stavljati obloge od listova kupusa kako bi se neutralizovalo ono što ometa njen normalan rad. Neki obloge drže preko noći, a drugi po nekoliko sati tokom dana – izaberite kako vam je ugodnije.

Pogledajte kako vam kupus može pomoći i u videu:

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti