Nije preporučljivo da bacate TALOG od kafe: Možete ga iskoristiti na način za koji sigurno niste znali

Zanimljivo je da talog crne kafe možete koristiti za mnoge stvari i zbog toga ga ne bi trebali bacati.

talog

Talog kafe možete iskoristiti kako biste zaštitili vaš dom od kolone mrava, što će vam posebno značiti ako imate malu djecu ili kućne ljubimce. Rat i borba protiv mrava se može voditi upravo sa ovim talogom od kafe.

Razlog tome je što mravi ne vole miris kafe. Potrebno je staviti na tanjirić talog od kahve i mravi će vaš dom zaobilaziti u širokom luku. Takođe, u vrtu talog od kafe odbija i puževe, ali i mnoge kukce koji vam mogu oštetiti gredice.

talog1

Talog ima svojstva poput gnojiva za biljke pa se njim može zalijevati velika količina biljaka. Razblažite ga vodom i dobit ćete prirodno tekuće gnojivo za vrtne biljke. To je savršena hrana za lišće.

Kafa apsorbira mirise, stoga je odlično talog kafe staviti u staru najlonku, napraviti lopticu i ostaviti u zamrzivaču ili frižideru, ostavi ili kuhinjskom ormaru s namirnicama. Malo taloga ostavite i u pepeljari, pa će neugodan miris cigareta brzo nestati.

talog2

Koristan je i saveznik u čišćenju podova, posebno ako se prolije nešto slatko. Dovoljno je navlažiti meku tkaninu u malo kafe i nježno trljati zapraljnu površinu. Mrlja će odmah nestati! Time ćete izbjeći korištenje hemikalija koje u mnogim slučajevima oštećuju osjetljivu površinu.

talog3

Talog kafe i novine dovoljni su da na eko način očistite svoju rešetku roštilja. Ako kafu stavimo u peć, očistit će i dimnjak.

Dodavanje malo topog taloga otklonit će i mrlje s odjeće. Trljajte talogom mrlju, a zatim talog uklonite s fenom.

Izvor: dobardan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti