NEVJEROVATNO OTKRIĆE SIROMAŠNOG RIBARA: Smeđi grumen čuvao u šupi sve dok nije otkrio da vrijedi pravo bogatstvo

Tajlandski ribar nije ni slutio da je početkom godine uhvatio jackpot nakon što je slučajno na plaži pronašao ogroman grumen ambergrisa nakon što ga je kit izbacio, odnosno ispovraćao.

amber1

Jumrus Thiachot (55) uočio je grumen težine 6,3 kilograma dok se šetao plažom na otoku Koh Samui na jugu Tajlanda, ne znajući da vrijedi čak 288.000 eura.

Nije bio siguran o čemu se radi, pa je pospremio kitovu ‘bljuvotinu’ u svoju šupu i nastavio raditi svoj posao zarađujući 11,8 eura dnevno.

Komšije je zamolio za pomoć jer je htio provjeriti je li možda riječ o ambergrisu. Izrezao je nekoliko komadića i poslao na analizu, ali testovi su bili negativni.

Potom su ribara posjetili zvaničnici iz lokalnih vlasti u njegovom domu, gdje su potvrdili da je voskasta tvorevina zaista kitova ‘bljuvotina’. Guverner pokrajine Witchawuth Jinto stigao je u dom Jumrusa Thiachot sa stručnjacima koji su utvrdili da grumen sadrži više od 80 posto ambergrisa. Ribaru je ponudio neke savjete kako da najbolje unovči pronalazak na plaži.

Procjenjuje se da bi sretni ribar mogao zaraditi na svom pronalasku i do 290.000 eura. Ribar tvrdi da je čekao gotovo godinu dana prije nego što je kontaktirao vlasti.

amber2

Ambergris ili sivi ambe je čvrsta, voskasta zapaljiva supstanca, mutno sive ili crne boje, sa šarenim sjenama poput mramora, koja posjeduje osebujan animalistički puderasti miris, sa slatkastom nijansom mošusa i mora.

To je žučni sekret koji proizvodi kit ulješura. Dok je svjež, ambergris je tamne boje, rijedak i neprijatnog mirisa. Pod uticajem sunca, morske vode i atmosfere, ambergris poprima svjetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bijel.

Tada i njegov miris dobija profinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu. Stoga je od najstarijih vremena bio korišten kao supstanca za poboljšanje i učvršćivanje delikatnih i nestalnih mirisa, jer se njegovom upotrebom postiže njihova dugotrajnost. Može ga se naći kako pluta po površini vode, ili nanesenog na pijesak, a ponekad se može naći i u samom abdomenu kita. Zbog svojih svojstava korišten je u proizvodnji parfema od najranijih vremena.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti