Fudbalski trener dvaput mijenjao ime jer ga je bilo sramota što je iz Srbije!

Spartak iz Trnave prvi put je postao šampion Slovačke protekle sezone, a titulu im je donio srpski trener Nestor El Maestro … koji se nije oduvijek tako zvao.

nestor1

Nestor El Maestro je rođen u Srbiji kao Nestor Jevtić, a 90-ih godina prošlog vijeka sa porodicom je zbog rata otišao u Englesku. Sa 16 godina je dobio UEFA B licencu i odlučio da promijeni prezime.

“Zapravo, to sam uradio dva puta. Prvi, kad mi je bilo 16 ili 17, htio sam da se riješim onoga ‘ić’. Nakon toliko godina u Engleskoj, osjećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sramota što sam iz Srbije, koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine”, prisjetio se Nestor u razgovoru za Gardijan.

Prvo je promijenio ime u …

“Najprije sam promijenio svoje ime u John Smith ili nešto slično. Nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam da se osjećam kao lažnjak i pomalo glupo s tim imenom. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se oduvijek i sviđalo – Nestor. U trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promijenio u El Maestro, jer mi je zvučalo kul. Sad sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim”, istakao je on.

“El Maestro” je odabrao zbog brata Nikona.

“On je bio veliki talent, a kad je igrao za Valensiju, zvali su ga El Maestro”, otkriva Nestor.

Danas se obojica prezivaju El Maestro i zajedno vode CSKA iz Sofije. Prošle sezone je Nestor debitovao u ulozi glavnog trenera u Spartaku i odmah je donio klubu istorijski uspjeh u ligi, u kojoj su igrali timovi i po četiri puta skuplji od njegovog.

Prije toga, Nestor El Maestro bio je pomoćni trener u Schalkeu, Hannoveru, HSV-u i bečkoj Austriji. Na klupi Spartaka naslijedio ga je Radoslav Latal i uveo klub u Ligu Evrope.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti