NEVJEROVATNO OTKRIĆE: Na dnu Atlanskog okeana pronađena nacistička PODMORNICA (VIDEO)

Nacistička podmornica U-581 potonula je na dno Atlantskog okeana u žestokom pomorskom ratu između nacističke Njemačke i savezničkih snaga. Poslije 75 godina, snimatelji morskih dubina otkrili su olupinu podmornice, koju je drugog februara 1942. bomba britanskog razarača pogodila u vodama azorskog ostrva Piku.

u1

Brod je pogođen dubinskom bombom, nakon čega je komandant podmornice je naredio posadi da je napuste, otvore ventile i potope brod, kako ne bi dospio u ruke neprijatelju. Preživjela su 42 člana posade, a četiri su poginula.

Njemački morski snimatelji Kirsten i Joachim Jakobsen naišli su na podmornicu 13. septembra prošle godine, kada su se svojim ronilačkim brodom spustili na dubinu od 900 metara, ali su otkriće objelodanili tek u četvrtak, na dan 75. godišnjice potapanja U-581.
u2

Podmornica se u međuvremenu pretvorila u vještački koraljni greben. Bračni par Jakobsen godinama živi na Azorskim ostrvima i snima morski svijet u okruženju.

u3

Iako su znali gdje se otprilike nalazi olupina, potragu na području od oko 100 kvadratnih kilometara započeli su tek u proljeće 2016, nakon što su konstruisali hi-tech brod, koji zaranja do dubine od 1.000 metara. Podmornicu, koja se raspala na dva dijela, otkrili su na dubini od 870 metara, pošto su prethodno proučili britanske i njemačke dokumente o potapanju U-581.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti