Bio je prvi domaći standup komičar i umro je na pozornici zabavljajući ljude: Životna priča Ljube Moljca (FOTO & VIDEO)

Sjećamo se legende …

Miodrag Andrić (1943 — 1989) je bio srpski i jugoslovenski pozorišni, filmski i televizijski glumac, koji je u nekadašnjoj Jugoslaviji uživao popularnost kao komičar poznat pod pseudonimom Ljuba Moljac.

Rođen je u Kragujevcu. Kao dječak sa porodicom odlazi u Beograd u kom je odrastao i školovao se.

Prve uloge na filmu i televiziji dobio je još za vrijeme studiranja (“Muzej voštanih figura”, “Inspektor”, “Štićenik”). Brzo poslije završetka studija postao je stalni član Ateljea 212. Popularnost je stekao ulogom u TV seriji “Muzikanti”, gdje je sa Jovanom Janićijevićem Burdušem, Milanom Srdočem i Draganom Zarićem zabavljao milionski auditorijum širom Jugoslavije.

Iako je kreirao nekoliko velikih uloga (“Majstori, majstori”, “Ćao inspektore” i “Moljac”), ostaje utisak da je njegov talenat u nedovoljnoj mjeri iskorišćen na filmu. Njegovu filmografiju sastavljenu od 50-ak uloga većinom sačinjavaju upečatljive epizodne uloge. Nadimak Ljuba Moljac dobio je po glavnoj ulozi u filmu Miće Miloševića “Moljac”.

Preminuo je, u Zagrebu, 22. januara 1989. prethodno dobivši izliv krvi u mozak, i to na bini dok se nalazio na turneji sa “Tri nosketara” (sa Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem) u banijskom mjestu Glina u Hrvatskoj.

Godine 2004, po njegovom scenariju, je snimljen film “Pljačka Trećeg rajha”.

Bio je stalni član i prvak pozorišta “Atelje 212” iz Beograda.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti