Nevjerovatne priče o rušenjima NLO-a: 10 manje poznatih, ali vrlo misterioznih slučajeva

Vjerovatno je većina onih koji ovo čitaju već čula za najslavnija navodna rušenja NLO-a kao što je Roswellov slučaj ili slučaj u Kecksburgu u Pennsylvaniji. Izvještaji o srušenim letećim tanjirima dolazili su iz cijeloga svijeta, a dogodili su se kroz veći vremenski period nego što biste uopšte pomislili.

ufo3

Donosimo vam deset manje poznatih, no jednako intrigantnih slučajeva navodnih padova letjelica iz svemira!

10. Incident u Dalnegorsku na “Uzvisini 611”

U noći 29. januara 1986. čudna crvena kugla se pojavila na nebu pred stotinama svjedoka u malenom rudarskom gradiću Dalengorsku, na jugoistočnoj strani tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Nakon što je nekoliko trenutaka kružila nad gradićem, počela je padati te se ubrzo srušila na brdo Izvestikovaya, koje će nakon incidenta postati poznatije kao “Uzvisina 611”.

Svjedoci su prijavili da su čuli zvukove snažne eksplozije i vidjeli veliki požar u neposrednoj blizini srušene nepoznate letjelice. Prije nego što su službeni istražioci uspjeli izolovati mjesto pada, nekoliko lokalaca je samostalno otišlo na Uzvisinu. Iako su pronašli očigledne dokaze o nesreći u obliku razrovane zemlje i isijavanja topline koja je izbijala iz izgorjelog drveća, nisu pronašli pravu olupinu koja je pala s neba.

Međutim, pronašli su neobične predmete nalik kamenu koji su imali težinu i materijalom su nalikovali metalu. Pronađene objekte su predali glavnom istražiocu Veleriu Dvuzhilniju.

Kada su sljedećeg dana istražioci detaljnije ispitali područje, otkrili su sitne metalne “kapljice” veličine od 2-5 milimetra. Kada su “kapljice” kasnije ispitivane u laboratorijima, otkriveno je da su napravljene od najsloženije strukture metalnih vlakana, uz zlatnu nit i obloge od kvarcnog kristala. Uprkos tome što su sitne, čudne kapljice bile su izuzetno složeno i inteligentno dizajnirane.

Deblo koje je izgorjelo u požaru nakon nesreće bilo je otopljeno s jedne strane. Izgaranje drveta proizvelo ugljik za koji bi da se rastali temperatura morala biti viša pd 3000 stepeni Celzijuusa.

Slučaj je ostao neobjašnjen iako postoje teorije da intenzivna vrućina zapravo nije bila rezultat samog pada letjelice već njenog popravka koji je omogućio posadi da se makne sa scene nesreće prije no što je lokalno stanovništvo došlo.

9. Salta slučaj 

Ne samo da se u Salti, u Argentini, u popodnevnim satima 17. avgusta 1995., navodno srušio NLO pred desetinama svjedoka, već se jedan od tih svjedoka, koji je bio avijatičar, par minuta nakon pojavljivanja, pada i eksplozije srebrnog letećeg diska, vinuo u nebo.

Tony Galvano ručao je u trenutku kada se zasljepljujuće srebni objekat pojavio na nebu, obrušio prema tlu i eksplodirao. Neki nalazi potvrđuju da se seizmička aktivnost i podrhtavanje tla nakon nesreće osjetilo na preko 320 kilometara daljine.

Galvano je odmah pohitao prema svom Flystar avionu kako bi poletio i iz vazduha bolje osmotrio poprište slijetanja i još bitnije, identifikovao šta je to palo s neba. Uprkos njegovoj žurbi, zbog gustog crnog dima nije mogao vidjeti ništa šta se događa na tlu ispod njega, a i let je postao preopasan. Ipak, nakon dva dana se ponovno odvažio otići letiti iznad poprišta nesreće.

Tada je vidio očito oštećeno područje na kojem se letjelica srušila. Osim razrovane zemlje, Galvano je primijetio da je i okolna vegetacija značajno oštećena. Neko drveće je bilo iščupano iz zemlje. Galvano je ponovio pretres područja nekoliko sedmica nakon prve nesreće s ostalim znatiželjnicima.

Međutim, pristup području bio im je onemogućen jer su im pristupili muškarci u crnim odijelima koji su se dovezli do mjesta u velikim crnim SUV-ovima. Zabranili su im pristup području i otjerali ih kući.

Galvano je počeo protestovati, na šta mu je jedan od muškaraca rekao: “Zaboravi, Galvano, ono što se spušta vrlo je teško.”

8. Pad NLO-a u Megas Platanosu

Navodni pad NLO-a dogodio se u ranim satima 2.9.1990. u malom sunčanom gradiću Megas Platanos u Grčkoj. Dogodilo se to tačno nakon 3 ujutro kada se šest žarkih svjetala počelo približavati gradiću. Jedno od svjetala pomicalo se nekontrolisano i počelo se vrtiti više od ostalih. Nekoliko je svjedoka vidjelo samu nesreću i pad nepoznatog objekta.

Pastir Trantnos Karatranjos, promatrao je pad objekta s oko 500 metara visine. Svjedočio je kako je vidio iznenadan plamen koji se brzo proširio na vegetaciju oko mjesta pada letjelice. Dok se to događalo, pet preostalih svjetala lebdjelo je nad poprištem pada kao da posmatra šta se događa, nakon čega su se dva svjetla spustila do mjesta pada. Požar se odjednom ugasio, a svjetla su se nastavila spuštati i penjati naizmjence oko mjesta nesreće, kao da rade na popravku. Ta se operacija nastavila do zore.

U trenutku kada su stanovnici krenuli do zgarišta, šokirali su se kada su vidjeli da od olupine nije preostalo ništa, jedino što su pronašli bile su oznake gdje je objekt bio i spaljenu zemlju. Sakupili su preostale žice i komadiće metala, koje su ponijeli kao suvenire.

Prema kasnijim izvještajima koji su objavljeni istražiocima NLO-a, u danima koji su uslijedili došlo je do izrazite vojne prisutnosti na tom području. Čak je izdana i službena objava kojom se tvrdilo da je NLO- zapravo bio sovjetski satelit.

7. Pad u Las Vegasu

Gotovo zaboravljena nesreća NLO-a u Las Vegasu, uveče 18. aprila 1962., zapravo je locirana i primijećena zahvaljujući američkom vojnom radaru.  Nebeska anomalija primijećena je kako ulazi u vazdušni prostor New Yorka, nakon čega je prošla iznad Kanzasa, Kolorada, Arizone i Nevade, gdje se na kraju i srušila.

Prema izvještajima, letjelica se inicijalno spustila do zemlje u gradu Eureka u Utahu, zbog čega je došlo privremenog zamračenja, nakon čega je ponovno brzo poletjela i nestala. Kako se približavala Las Vegasu, odjednom se izgubila s radara. Prema kasnije objavljenim “insajderskim” informacijama, istraživači NLO-o imaju razloga vjerovati da je letjelica srušena na terenu vazdušne baze Nellis, koja se nalazi u neposrednoj blizini Las Vegasa.

Ono što je sigurno jeste da su u trenutku nesreće mnoge policijske stanice zaprimile niz prijava o čudnom, crvenom svjetlu na nebu. Mnoga svjedočanstva prijavlila su iznenadan zvuk vrlo sličan eksploziji.

Službeno saopštenje vojske glasilo je – čudna svjetla nisu ništa više od meteora! Takođe nisu komentarisali praćenje putovanja objekta nad vazdušnim prorstorom SAD-a već su pisali samo o pojedinačnim viđanjima. Takav pristup imao je za cilj stvoriti teoriju o meteorima uvjerljivijom.

6. Incident u Kraljevstvu Lesoto

Samostalna nacija Kraljevine Lesoto doživjela je pad NLO-a uveče 19. septembra 1995Peter Lachasa, južnoafrički farmer odjednom je čuo neobičan zvuk oko 9.15 naveče. Primijetio je kako je i njegova stoka cijelo to veče bila prestrašena i uznemirena, a nedugo nakon prvog neobičnog zvuka čuo je jedan koji je neopisivo podsjećao na zvuk eksplozije.

Brzo je otišao pogledati o čemu se radi te je vidio kako su i njegove komšije na svojim livadama i tratinama gledali prema nebu ne bi li otkrili šta se događa. Jedan od svjedoka opisao je kako je nakon pada i eksplozije uslijedio niz zasljepljujćih bljesaka svjetlosti. Lachasa i nekoliko njegovh komšija pokušali su pristupiti mjestu nesreće no nisu mogli podnijeti val vrućine koja se širila. Međutim, čak i s odstojanja, Lachasa je uvjeren kako je vidio putnika unutar ruševina letjelice te da se bio kretao. Kontaktirao je i nadležne službe kako bi pomogle u izvlačenju preživjelih.

Do trenutka kada se pojavila policija, stanovnici su još jednom pokušali prići poprištu nesreće. Uprkos velikoj vrućini i plamenovima, činilo se kako na letjelici nema ni ogrebotine. Policija je napravila izvještaj, nesigurna šta da radi s obzirom da je objekat bio na privatnom zemljištu. Nedugo nakon ponoći, iznenada je došla vojska Južnoafričke Republike. Osigurali su područje, zaustavili stanovnike i udaljili ih s mjesta nesreće te su svi ostaci letjelice nestali bez traga.

5. Nesreća u Nebraski

Najstarija nesreća ovog popisa dogodila se u Dundy County u Nebraski u junu 1884. Te večeri oko sumraka farmer John W. Ellis i nekoliko njegovih unajmljenih radnika grupisalo je stoku, kada su odjednom vidjeli izuzetno bijelo svjetlo koje je proparalo nebo. Zvuk strašnog zujanja postajao je sve glasniji te su svjedočili kako su ih od njega bolile uši. Ubrzo su shvatili kako se objekat spušta na tlo nakon čega je uslijedila snažna eksplozija.

Nakon nekoliko minuta, krenuli su prema mjestu pada no jedan od radnika zadobio je teške opekotine samo od uzavrelosti vazduha kako se približavao letjelici.

Lokalne novine sljedećih par godina istraživale su taj slučaj te periodično objavljivale ispovijesti očevidaca. Tako je jedno svjedočanstvo tvrdilo da je letjelica bila napravljena od metala nalik mjedi te da je bila izuzetno lagana iako je bila čvrsta kao najčvršći metali tog doba.

4. Slučaj Prohladnyi

Prema izvještajima koji su objavljeni nakon raspada Sovjetskog Saveza, oko 11 sati ujutro, 10.8.1989., eskadrila MiG-25 bila je prisiljena susresti se s NLO-om koji je letio iznad grada Prohladnyi u blizini planina na Kavkazu. Ako je vjerovati izvještajima, nepoznata letjelica je bila pogođena projektilom zemlja-vazduh te se srušila negdje u planinama.

Helikopter je poslan kako bi locirao pali objekat. Ubrzo nakon polijetanja, objekat u obliku diska je lociran u blizini Nizhniy Chegem. Specijalne jedinice poslane su na teren da izvide situaciju, a uskoro je cijelo područje bilo opkoljeno vojskom.

Letjelica je transportovana u obližnju bazu Mozdok. Prema izvještajima, KGB je nadgledao posebno oformljen istražni tim koji je trebao istražiti vidno vanzemlajsku tehnologiju. U ostatku letjelice pronađena su i tijela tri stranca. Dvojica su bila mrtvi u trenutku otkrića, dok je treći preminuo nedugo nakon. Navodno su trojica mtvih vanzemaljaca sačuvani negdje na lokaciji izuzetne tajnosti, najvjerovatnije u Kapustin Yar, sovjetskoj verziji područja 51.

3. Howden Moors nesreća

Jedna od najintrigantnijih priča o padu NLO-a odvila se 24.3.1997. u Howden Moorsu u Engleskoj. U predjelu močvara i baruština, oko deset sati ujutro počele su pristizati prijave o niskoletećoj letjelici koja kruži iznad močvara. Nakon prvih prijava došle su i one o jakoj svjetlosti koja je pratila leteći objekat, glasnim zvukovima i crnom dimu koji je počeo okruživati područje, a nije mu se mogao detektovati izvor.

Pokrenuto je nekoliko operacija pretraživanja područja iz nekoliko različitih pravaca, i na zemlji i iz vazduha. Najveća zabrinutost podigla se oko mogućnosti da se radi o padu lakog aviona ili helikoptera. Međutim, tokom pretrage nisu pronađeni ni preživjeli ni bilo kakva olupina. Na kraju je područje proglašeno “no-fly” zonom u kojoj je privremeno onemogućen vazdušni promet.

Službeno saopštenje britanske vojske glasilo je da do nesreće nije ni došlo. No građani su počeli prijavljivati da su vidjeli rasute hrpe metala po tlu, a u javnost je procurila i informacija da je vojska s mjesta navodnog pada prenosila crne vreće za tijela, što su kasnije objašnjavali time da su samo prenosili opremu.

Uprkos takvom službenom izvještaju, stručnjaci za vanzemaljce smatraju da je pad bio autentičan.

 2. Incident u Wilsthorpe Beachu

Neobičan incident za kog se pretpostavlja da se zapravo radi o padu NLO-a, dogodio se u septembru 2009. iako niti jedan svjedok nije vidio samu nesreću. Par penzionera svjedočio je kako je vidio 30 do 40 neobičnih objekata kako lebde u vazduhu iznad Sjevernog mora oko 90 minuta. Oko 11 sati naveče, stariji se par spremao u krevet kad su primijetili neobičan prizor iz svoje kućice pored mora.

Čudni objekti počeli su pucati prema gore. Nesigurni u to što su vidjeli, otišli su na spavanje. Sljedeće su se jutro probudili uz zvukove vojnih helikoptera koji su slijetali na obližnje plaže. Vidjeli su kako vojnici pretražuju plažu metalnim detektorima, da bi zatim čuli rafalnu paljbu metaka, a potom i eksploziju.

Kada su NLO istraživači zatražili da posjete mjesto, rečeno im je da nemaju tamo šta raditi jer se radi o rutinskoj vojnoj vježbi. Istraživač Paul Sinclair još i dan danas istražuje ovaj slučaj.

1. Bolivijska nesreća

Na planinskom području blizu Bermeja u Boliviji, hiljade je ljudi svjedočilo padu NLO-a koji je eksplodirao. Dogodilo se to 1978. kada se prema izvještajima dogodio supersonični prasak koji se čuo i do 240 kilometara dalje te su od njega popucali prozori u okrugu od 48 kilometara.

Kako se situacija dogodila na granici Bolivije i Argentine, Bolivijci su razmišljali radi li se o udaru meteora ili vanzemaljske letjelice dok je Argentina brzo mobilizovala svoje vojnike i poslala ih u pretragu obližnjeg planinskog lanca kako bi pronašli tajanstveni objekat.

Na kraju je bolivijska vazduša jedinica pronašla mjesto nesreće, ali nisu mogli sletjeti te izbliza provjeriti o čemu se radi. Ubrzo se vijest prenijela te je i NASA rekla da će poslati svoje istražioce, no osim NASA-e poslani su istražioci vojske SAD-a koji su imali naredbe da letjelicu prebace u SAD.

Nakon toga, trag letjelici postaje teško raspoznatljiv te se špekulisalo o nizu teorija o tome gdje je objekat završio i u koje svrhe. Ono što je definitivno poznato je to da je Vlada SAD-a imala velik interes zataškati stvar.

Izvor: dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti