Gdje je danas glavni junak serije “Sandokan” (1976)

Sandokan je čuveni izmišljeni gusar iz kasnog 19. vijeka, koji se prvi put pojavio u romanu objavljenom 1883. Njegov lik je stvorio italijanski pisac Emilio Salgari. Bio je heroj 11 avanturističkih romana. U regionu Južnog kineskog mora njegov lik je bio poznat pod imenom “Malezijski tigar”.

sandokan6

Sandokan je predvodnik grupe gusara poznatih kao Tigrovi iz Mompracema. Oni se bore protiv evropskih kolonijalista. Glavni pomoćnik mu je Janez de Gomera, portugalski hrabri i duhoviti avanturista.

sandokan5

Ime Sandokan je varijacija imena grada Sandakan na sjevernom Borneu.

sandokan3

Najpoznatija adaptacija Sandokana na ekranu je RAI-jeva mini serija Sandokan snimljena 1976. godine, u kojoj je naslovnu ulogu glumio indijski glumac Kabir Bedi. Ona je takođe prikazivana kao igrani film u dva dijela, te je imala slijedeće nastavke:

Sandokan (1976)
Sandokan uzvraća udarac (1977)
Povratak Sandokana (1996)
Sandokanov sin (1998)

sandokan1

Kabir Bedi (69) je indijski filmski i televizijski glumac koji je 1970-ih stekao međunarodnu slavu naslovnom ulogom upravo u TV-seriji Sandokan. Godine 1983. je tumačio ulogu negativca Gobinde u filmu “Hobotnica”, filmu iz serije o Džejmsu Bondu.

Bedija često opisuju kao glumca koji je karijeru izgradio na tri kontinenta – kao bolivudski glumac u domovini, te čestim nastupima u italijanskim i američkim TV-serijama.

sandokan

Bedi je bio jedno od troje djece u porodici koja je bila posvećena borbi za nezavisnost Indije od britanskih kolonijalnih vlasti. Njegov otac je bio Indijac, književnik i filozof, a majka rođena Engleskinja koja je bila poznata i kao prva zapadnjačka žena koja je prešla na Budizam.

sandokan2

Ženio se četiri puta i ima troje djece. Trenutno je u braku sa Britankom indijskog porijekla.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti