Nevjerovatna priča o pilotu koji je ispao iz cockpita na visini od 7.000 metara i preživio!

Nevjerovatna priča o tome kako je pilot British Airwaysa isisan iz pilotske kabine usred leta, visio na prozoru i preživio.

Tokom leta od Birminghama do Malage, dok je avion putovao iznad Oxfordshirea, iznenada su se razbila dva od šest prozora u pilotskoj kabini.

Kapetan Tim Lancaster istrgnut je sa sjedišta i isisan kroz prozor dok je avion bio na visini od oko 7.000 metara.

Sila je takođe raznijela vrata pilotske kabine istrgnuvši ih sa šarki. Stjuard Nigel Ogden jedva se održao na nogama.

Gospodin Ogden, neposredno poslije nesreće, dao je izjavu za Sunday Morning: “Okrenuo sam se oko sebe i vidio kroz otvor – gdje su trebala da budu vrata pilotske kabine – da nema prednjeg vjetrobranskog stakla, da je Tim, pilot, izletio kroz prozor – bio je istrgnut iz pojasa i sve što sam mogao da vidim bile su njegove noge.”

Ogden je uletio u pilotsku kabinu i uspio da uhvati pilota za noge dok je ovaj polako klizio kroz prozor.

“Zatim sam preskočio kontrolnu tablu i uhvatio ga za struk kako bih ga uhvatio čvršće”, objasnio je. “Košulja mu je bila spala sa leđa, a tijelo je bilo savijeno preko vrha aviona.”

“Noge su mu bile zaglavljene u kontrolnoj tabli i slučajno su isključile autopilot. To je doprinijelo da se brzina aviona spusti na skoro 650 km/h.”

Da drama bude veća, stjuard Ogden je i sam počeo da klizi kroz prozor dok je držao pilota, ali je na sreću drugi član kabinske posade John Howard, došao sebi od šoka, uletio u kabinu i uhvatio ga za pojas.

Ogden je nastavio priču: “I dalje sam držao Tima, ali su mi ruke postajale sve slabije, a onda se on okliznuo. Mislio sam da ću ga izgubiti, ali se on presavio u obliku slova U oko prozora. Lice mu je lupalo o prozor, krv mu je izlazila iz nosa i sa strane glave, ruke su mu lepršale. Najstrašnije od svega mi je bilo to što su mu oči bile širom otvorene. Nikada dok sam živ neću zaboravi taj prizor.”

Dok je kopilot Alistair Atkinson polako uspjevao da preuzme kontrolu, druga stjuardesa po imenu Simone takođe je došla do kokpita uhvatila se za lanac muškaraca, kako bi čvršće držali Tima.

Gospodin Ogden je za Sunday Times dodao: “Sjećam se Alistaira, kopilota, kako se bori da kontroliše avion i uzvikuje Mayday! Mayday!, na radio. Samo Bog zna kako je Alistair uspio da stavi avion pod kontrolu.”

“Pustila sam Johna i otrčala sam nazad da čuvam putnike, koji su čuli prasak. Moja jadna koleginica Sue Prince se sama brinula za sve u avionu”, rekla je stjuardesa Simone, koja je, kada je procijenila da stjuarti mogu sami da drže Tima, otrčala nazad u kabinu da smiruje putnike.

“Pritisak na Alistaira mora da je bio ogroman – životi svih nas bili su u njegovim rukama. Ali on je savršeno spustio taj avion.”

Avion je sletio na aerodrom u Southamptonu, gdje su ih dočekale hitne službe.

Potpuno nevjerovatno, ali na sreću, pilot je doživio nekoliko preloma i imao promrzline, ali je preživio!

Prema izvještaju Odsjeka za istragu vazdušnih nesreća nakon incidenta, majstor je iskoristio pogrešne šarafe za učvršćivanje vjetrobranskog stakla.

U izvještaju se navodi da je proces ugradnje vjetrobrana, koji se dogodio 27 sati prije polijetanja aviona, u junu 1990. godine, “imao niz loših radnih praksi, loše procjene i greške u percepciji”.

Gospodin Ogden je poslije nesreće napustio British Airways.

A Kapetan Tim Lancaster je ponovo letio!

Čitav događaj je rekreiran za dokumentarni film pod nazivom Air Crash Investigation – Blow Out, koji je emitovan na kanalu National Geographic 2005. godine.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti