Neriješeni slučajevi ubistava koji izazivaju jezu: “U tijelu nije bilo kapi krvi …”

Istorija je prepuna misterioznih ubistava koja nikada nisu i neće biti razjašnjena, ponajviše zbog vrlo primitivnih ili nepostojećih forenzičkih metoda u vrijeme kada su se dogodila. Ovo su samo neka od njih …

1. George Mallory i Andrew Irvine

Poznati britanski planinari život su izgubili za vrijeme treće britanske ekspedicije na Mount Everest 1924. godine. Dotad niko nije osvojio slavni vrh, osim možda upravo Malloryja i Irvinea. To naime, nikada nije razjašnjeno jer su obojica umrla pod dosad još nerazjašnjenim okolnostima. Oni su posljednji put viđeni tek 245 metara od samoga vrha, a nakon toga punih 75 godina niko nije pronašao njihova tijela.

Tek 1999. godine pronađeno je tijelo Malloryja, a gdje je i kako umro Irvine ne zna se ni danas. Mount Everest po prvi je put službeno osvojen ‘tek’ 1953. godine.

2. Eloise Wehrborn de Wagner-Bosquet

Idilični arhipelag Galapagos najčešće se povezuje s radom Charlesa Darwina, ‘oca’ teorije evolucije, no 1934. tamo se dogodilo nekoliko nikada razjašnjenih ubistava o kojima je 2013. godine snimljen i hvaljeni dokumentarac ‘The Galapagos Affair: Satan Came to Eden’.

Nakon što su na nenaseljeno ostrvo Floreana stigla dva para iz Evrope, tamo je došla i Austrijanka Eloise von Wagner Bosquet koja je sama sebe nazivala ‘baronicom’. S njom su došla i njena dva ljubavnika – Robert i Rudolf koje je ostalim stanovnicima predstavila kao arhitektu i inžinjera koji će joj tamo pomoći u izgradnji elitnog hotela.

Po dolasku na ostrvo ‘baronica’ se proglasila ‘caricom’, a sa sobom je uvijek nosila knjigu koju je smatrala najvrijednijom imovinom – ‘Sliku Doriana Greya’, piše The New York Times.

Iako su svi oni priželjkivali život u samoći i izolaciji, reporteri su redovno dolazili na ostrvo oko hiljadu kilometara udaljeno od zapadne obale Ekvadora. Nakon što je svima objavila da planira napustiti ostrvo i skrasiti se na Tahitiju s ljubavnikom Robertom, ‘baronica’ je nestala, a kratko nakon toga i njen drugi ljubavnik Rudolf. Njihova tijela nikada nisu pronađena niti je poznato ko ih je ubio ili zašto je to učinio, a teorija o tome je mnogo.

3. Laetitia Nourrissat Toureaux

Samo nekoliko sekundi nakon što je uveče 16. maja 1937. godine ušla u vagon prve klase na vozu za Pariz, Laetitia Nourrissat Toureaux je ubijena. Ona je ušla u prazan kupe, a mrtvu ju je na drugoj stanici našlo šest putnika koji su u voz ušli oko minutu i po nakon što je voz krenuo s prve stanice.

Pronađena je s nožem dugim 23 centimetra zabijenim u vrat. Istraga nikada nije dala rezultate, a njen ubica nikada nije pronađen. No, policija je ipak uspjela saznati brojne detalje o njenom životu koji vode do jednog od mogućih objašnjenja. Laetitia je naime danju radila u fabrici lijepila, a noću u plesnim dvoranama u kojima se okupljala sumnjiva klijentela.

Uz to je bila i doušnik jedne pariške detektivske agencije kojoj je, prema nekim teorijama, navjerovatnije otkrivala kompromitirajuće informacije o klijentima koje je sretala u plesnim dvoranama.

Nekoliko članova francuske fašističke terorističke organizacije ‘La Cagoule‘ kasnije je priznalo da su znali za njenu smrt jer je identifikovana kao doušnik i kao takva je bila ‘opasna’. Ipak, niko nikada nije uhapšen, a policijska dokumentacija o njenom slučaju nosit će oznaku tajnosti sve do 2038. godine.

4. Vampir iz Atlasa

Početkom maja 1932. godine Lilly Lindeström pronađena je mrtva u stančiću u četvrti Atlas u Stockholmu. Kada je u stan provalila policija, ona je bila mrtva već 2-3 dana. Bila je potpuno gola na krevetu, licem okrenuta prema dole. Bila je silovana, a iz anusa joj je još uvijek virio prezervativ.

Uz njeno je tijelo pronađena kutlača, a nakon što je policija utvrdila da je iz njenog tijela iscijeđena sva krv, zaključili su da ju je napadač ubio s namjerom da je – popije. Tako je nikad pronađeni ubica prozvan ‘Vampirom iz Atlasa’.

5. Cangrande della Scala

Italijanski plemić postao je vladar Verone za vrijeme renesanse. No, njegova je vladavina bila vrlo kratkog vijeka. Naime, čim je ušao u nedavno osvojeni grad, Della Scala se teško razbolio i iznenadno umro. Njegov doktor zaključio je da je vladar umro od konzumacije zagađene vode i ta je verzija bila aktuelna sve do 2014. godine. Tada je naime napravljena analiza njegovih ostataka i u njemu su pronađene smrtonosne doze trave zubače.

Neko je dakle ubio Della Scalu, no ko je to i zašto učinio vjerovatno nikada neće biti otkriveno.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti