Naučnici stvorili kapi koje popravljaju VID

Naučnici sa Bar – Ilan univerziteta za nanotehnologiju u Tel Avivu tvrde da su stvorili kapi za oči koje mogu da poprave oštećenje rožnjače i trajno poboljšaju vid kod ljudi.

vid1

Izraelski naučnici tvrde da je u pitanju revolucionarno otkriće, koje će pomoći svim osobama koje imaju probleme sa oštećenjem očiju.

Tim naučnika, sa doktorom Davidom Smadjom na čelu, testirao je do sada svoj novi proizvod na domaćim životinjama koje su imale oštećene rožnjače.

Proizvod smo testirali na životinjama koje imaju oštećene rožnjače i pokazao se potpuno efikasnim jer su izliječeni svi simptomi bolesti očiju koje su imale životinje podvrgnute testiranju“, rekao je doktor Smadja.

Novi revolucionarni proizvod izraelskih naučnika još nije testiran na ljudima, a tim naučnika koji stoji iza ovog proizvoda tvrdi da će prva rana testiranja početi krajem ove godine.

Smatramo da će novi proizvod u potpunosti izliječiti probleme sa vidom kod ljudi i da u budućnosti neće biti potrebe za dioptrijskim naočarima“, rekao je Smadja.

Naučnici smatraju da će revolucionarne kapi za oči jednako efikasno liječiti problem kratkovidosti i dalekovidosti, kao i druge probleme vezane za vid.

Ovaj revolucionarni proizvod takođe će omogućiti ljudima da se oslobode kontaktnih sočiva i pružiće im potpuno novi pogled na svijet.

Sudeći prema pisanju magazina “Jerusalem Post”, pacijenti će imati na svojim pametnim telefonima aplikaciju koja će izmjeriti oštećenje njihovog vida, na osnovu čega će znati koliko kapi za oči treba da iskoriste.

Ovaj princip smo već testirali na svinjama i pokazao se kao veoma efikasan, jer sve svinje podvrgnute testu nisu imale problem sa vidom nakon korištenja kapi“, rekli su naučnici.

Ono što još nije poznato jeste koliko će prosječan korisnik morati da koristi nanokapi za oči kako bi se u potpunosti riješio problema sa vidom, a nije poznato ni koliko će nove kapi za oči koštati na tržištu.

Za sada moramo da sačekamo i vidimo kako će proći prva testiranja na ljudima, ali tim koji stoji iza ovog proizvoda je veoma optimističan“, rekao je doktor Smadja.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti