NAUČNICI PRONAŠLI NEŠTO VANZEMALJSKO NA NAŠOJ PLANETI: Nalazilo se na KAMENU iz svemira!

Ako se potvrde njihovi nalazi, radiće se o prvom pronađenom proteinu koji ne potiče sa Zemlje

20200727_150823

Naučnici smatraju da su naprednom tehnologijom u jednoj svemirskoj stijeni koja je pala na Zemlju prije 30 godina pronašli netaknuti vanzemaljski protein.

Ako se potvrde njihovi nalazi, radiće se o prvom pronađenom proteinu koji ne potiče sa Zemlje.

Fizičar Malcolm MacKeogh iz korporacije PLEX i njegovi kolege koristili su savremenu tehnologiju masene spektrometrije kako bi analizirali aminokiseline u meteoritu Acfer 086, koji je pronađen u Alžiru 1990. godine, piše Science Alert.

Iako vanzemaljski protein nije automatski i dokaz vanzemaljskog života jer proteini mogu nastati iz raznih prirodnih procesa, život, koliko nam je poznato, ne može postojati bez ovih građevinskih blokova.

Tim je u meteoritu pronašao jači signal aminokiseline glicin i otkrio da je ona povezana s drugim elementima, poput gvožđa i litijuma. Kasnije je shvatio da ta aminokiselina ne postoji samostalno, već da je dio novootkrivenog proteina koji su nazvali hemolitin.

Iako hemolitin po strukturi nalikuje zemaljskim proteinima, njegov razmjer deuterija i vodonika ne odgovara ničemu na Zemlji, ali je u skladu s onim za što se očekuje da će se naći na kometi. Naučnici stoga smatraju da je ovaj protein vanzemaljskog porijekla i da se vjerovatno formirao u proto-solarnom disku prije više od 4,6 milijardi godina.

Tim napominje kako postoji mogućnost da se zapravo radi o polimeru, široj skupini molekula kojoj pripadaju i proteini, što bi ipak značilo da se ne radi o ”malim zelenim” molekulama.

Kako bi se potvrdilo vanzemaljsko porijeklo, odnosno postojanje proteina hemolitina, nezavisni naučnici  trebali bi masenom spektrometrijom odrediti ovaj spektar te pomoću softvera za modeliranje pokušati replikovati strukture koje proizvode iste ili slične spektre. To bi moglo pomoći da se odredi radi li se o novom proteinu ili o nekoj drugoj vrsti polimera.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti