Da li je ispod drevne crkve u Turskoj pronađen grob Svetog Nikole?

Arheološki tim u turskoj Antaliji došao je do otkrića koje bi, ako se pokaže tačnim, moglo razočarati milione djece širom svijeta

Naime, locirali su ispod temelja drevne crkve u Demri grob koji bi vrlo vjerovatno mogao pripadati biskupu Svetom Nikoli.

Vjeruje se da je Demre, ranijeg naziva Myra, mjesto rođenja ranohrišćanskog biskupa.

Cemil Karabayram, čelnik Spomeničke baštine u Antaliji, kaže da je svetište otkriveno prilikom elektronskog nadzora koje je pokazalo međuprostor ispod crkve.

– Vjerujemo da grobnica uopšte nije oštećena, ali biće vrlo teško doći do nje zbog mozaika na podu, rekao je za turski dnevni list Hurriyet.

Vrlo je optimističan u pogledu iskopavanja ostataka Svetoga Nikole, ali upozorava da će biti potrebno dosta vremena kako bi se sve pločice uklonile.

Grob se nalazi ispod mozaika tako da će se pločice morati pažljivo ukloniti. Na slici je crkva u kojoj se vjeruje da leži skrivena kripta

– Dobili smo vrlo dobar rezultat, a sada može početi pravi posao, rekao je istaknuvši da je zadnje počivalište svetog Nikola gotovo netaknuto, ali trenutno se do njega ne može doći zbog kamenog reljefa koji mora ostati očuvan.

Profesor Sema Dogan, voditelj stručnog tima, bio je zapanjen otkrićem i vjeruje da će ono izazvati turistički bum u regiji.

Biskup je umro 343. godine, a pokopan je u crkvi u Demreu, gdje je netaknut ležao sve do 11. vijeka.

Ranije se vjerovalo kako su njegovo tijelo trgovci prokrijumčarili u italijanski Bari 1087. godine. Brojni hrišćani posjećuju baziliku svetoga Nikole u Bariju vjerujući da je tamo njegovo zadnje počivalište.

Turski arheolozi sada su uvjereni da kosti koje su završile u Bariju pripadaju jednom lokalnom svešteniku.

Priča o sv. Nikoli odavno je poznata u cijelom svijetu. Djeca u noći 5. na 6. decembar ostavljaju svoje čizmice na prozoru i željno iščekuju jutro da vide jesu li dobili poklon od Svetog Nikole koji ih je nagradio za dobro ponašanje ili će dobiti šibu od krampusa.

Postoji mnogo priča koje su vezane uz sv. Nikolu poput one da je išao na hodočašće u Palestinu. Putem ga je zatekla oluja pa je lađa gotovo bila potonula, no tadašnji biskup Nikola zaprijetio je valovima i oluja je prestala. Zbog toga je poznat kao zaštitnik mornara i svih putnika.

Prethodno se vjerovalo da su trgovci 1087. godine prokrijumčarili posmrtne ostatake u italijanski grad Bari. Na slici je ono za šta se vjeruje da je izvorna kripta

Kada je umro proglašen je svetim, a slavi se 6. decembra. Činjenice su da je sv. Nikola ranohrišćanski biskup koji je živio u 4. vijeku. Rođen je u Turskoj. Bio je bogat, dobar, hrabar, ali njegova najpoznatija vrlina je velikodušnost.

Populariziran je u 16. vijeku u Evropi kao Djed Božićnjak koji je davao poklone maloj djeci. Holandski doseljenici u Americi su svoju verziju Svetoga Nikole zvali Sinterklaas, koji je kasnije postao Santa Claus.

Izvor: jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti