Šta se dogodilo s narodom koji je dočekao Kolumba?

Dugo se vjerovalo da je pleme koje je prvo pozdravilo Kristofera Kolumba kada je kročio na tlo Novog svijeta iščezlo.

Ime ovih plemena Taino znači “dobar” ili “plemenit”. Time je ovaj miroljubivi narod pravio razliku između sebe i svojih ratobornih komšija iz plemena Karibi. Tainosi su krajem 15. vijeka impresionirali Kolumba svojom velikodušnošću.

Po dolasku kolonizatora, pleme Taino nije moglo da održava svoje usjeve, što je izazvalo glad, a mnogi su oboljevali od bolesti koje su došle s Evropljanima jer nisu izgradili imunitet na njih. Mnogi španski kolonizatori su se ženili djevojkama iz ovog plemena, te je do 1514. godine više od 40 procenata Španaca koji su pristigli na tlo Novog svijeta bilo oženjeno pripadnicama ovog naroda.

Robert Poole, koji je sarađivao sa časopisom National Geographic i “Smithsonianom”, istraživao je postoje li danas potomci ovog plemena, s obzirom na to da se ono već dugo smatra izumrlim. On je svoj put započeo u pećinama Dominikanske Republike.

Iako je jezik naroda Taino odavno izgubljen, mnoge riječi, kao što su “kanu” i “kohoba” (ritual koji je podrazumijevao korištenje halucogenih supstanci i ples kako bi se što više povezali sa svijetom duhova), pamte se i koriste i danas.

Jedno istraživanje, sprovedeno sedamdesetih godina prošlog vijeka, otkrilo je da od 33 od 74 stanovnika sela Sabana de los Javieles imaju sjekutiće u obliku lopate koji su karakteristični za indijanska plemena i Azijce, dok analize krvi pokazuju da 18 procenata Dominikanaca i dalje ima mitohondrijalnu DNK koja nosi gene američkih urođenika.

U ovom selu Robert Poole je otkrio mnoge ljude koji su svjesni svog indijskog porijekla. Iako oni sebe ne nazivaju Indijancima ili Tainosima, dobro znaju kako je tradicija ovih plemena oblikovala njihovu kulturu.

Slična situacija je dočekala ovog novinara i u Portoriku. U popisu iz 2010. godine, mnogi Portorikanci su se izjasnili kao Indijanci ili američki urođenici. Kuikia, žena koja je odrasla u New Yorku, ali se preselila u Portoriko, govorila je Robertu Pooleu o svom porijeklu:

“Moja baka je bila čistokrvna pripadnica plemena Taino, dok je moja majka bila mješovitog porijekla. Kad govorim ljudima o svom porijeklu, mnogi mi ne vjeruju i govore mi da nema više Indijanaca. Ali ja ne vjerujem da moraš da izgledaš kao Indijanac da bi bio jedan od njih. Sve svoje pretke nosim u svom porijeklu.”

Ovi ljudi su svjesni svog porijekla i prenose ga generacijama, baš kao što i kultura mnogih plemena opstaje u modernim uslovima.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti