Drevna rimska piramida sagrađena je prije 2.000 godina kao grobnica za rimskog pretora Gaja Cestija

Drevna rimska piramida, jedina od najvjerovatnije četiri koje su izgrađene u vrijeme Rimskog carstva, ponovo je otvorena za javnost.

Impozantna građevina sagrađena je prije oko 2.000 godina, kao grobnica za rimskog pretora Gaja Cestija.

Zahvaljujući donaciji jednog japanskog magnata, ova građevina je nakon dugo vremena zasijala u svom novom sjaju.

Sagrađena je u egipatskom stilu koji je počeo da se javlja u Rimu nakon što je osvojen Egipat, ali freske koje se nalaze na zidu grobnica urađene su po uzoru na freske iz Pompeje, antičkog grada blizu današnjeg Napulja.

Projekat, koji je podrazumijevao njeno kompletno čišćenje, započeo je zahvaljujući direktoru jedne japanske kompanije, koji je donirao dva miliona eura i koji je omogućio da ona bude dostupna za javnost.

Cestijevu piramidu od mermera, visoku 119 metara, tokom proteklih nekoliko godina posjetila je tek nekolicina ljudi iako se nalazi na itekako dostupnoj lokaciji.

“Posjeta piramidi moguća je dva puta u mjesecu, uz rezervaciju”, rekao je arheolog Leonardo Gvarneri. Posjetiocima je takođe dostupan i ulaz u grobnicu pretora Cestija do koje vodi uzak hodnik. U njegovoj grobnici može se vidjeti i tunel koji vodi ka vrhu.

Gvarneri tvrdi kako je restauracija potvrdila teorije da je tunel iskopan u srednjem vijeku, vjerovatno od strane pljačkaša grobova, ali sudbina rimskog pretora još uvijek je misterija u naučnim krugovima.

Da bi održala svoj sjaj u budućnosti, potrebno je čišćenje na svakih pet mjeseci, za šta je zadužen tim slobodnih penjača.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti