Naučnici napravili kožu za robote od ljudskih ćelija – sama raste na mašini! (VIDEO)

Nakon mnogih romana i filmova naučne fantastike u kojima su se prikazivala mehanička bića koja u potpunosti nalikuju ljudima, ideja o takvim vrstama robota nas je decenijama istovremeno fascinirala i plašila.

Sada smo, zahvaljujući napretku nauke, bliže nego ikad tome da roboti izgledaju poput ljudi. Naime, stručnjaci su razvili kožu za mehanička tijela od ljudskih ćelija. Premda izgleda pomalo ljigavo, takva koža je vodootporna, može da zacijeli i ima teksturu poput naše.

“Mislim da je živa koža savršeno rješenje da se robotima podari izgled i dodir živih bića jer je to potpuno isti materijal koji prekriva naša tijela”, rekao je inžinjer Shoji Takeuchi sa Univerziteta Tokio.

Stručnjaci su uspješno obložili trozglobni, funkcionalni prst robota prototipom kože uzgojene u laboratoriji.

“Prst izgleda vlažno jer dolazi direktno iz prostora za uzgajanje. Budući da ga pokreće električni motor, zanimljivo je čuti mehaničke zvukove u prstu koji izgleda baš kao pravi”, kazao je Takeuchi, a prenosi Science Alert.

Koža koja se sama oblikuje prema robotu

Naučnici su i ranije pokušavali da stave pravu kožu na robote, no nailazili su na probleme. Stoga su japanski stručnjaci pokušali drugi pristup – stvaranjem kože koja se sama oblikuje na uređaju.

“Teško je sjeći, zaljepiti ili zašiti ekvivalent kože bez oštećenja mekog, krhkog tkiva. Umjesto toga, umočili smo robotsku strukturu u smjesu kolagena i ćelija dermalnih fibroblasta, najobičnije ćelije vezivnog tkiva kože”, objašnjavaju naučnici u studiji.

Zatim su ovaj temeljni sloj obložili epidermalnim ćelijama, glavnom komponentom našeg spoljnog sloja kože. Bez ovog dodatnog sloja, tkivo ne bi bilo vodootporno.

Premda je ovaj pomalo ljigavi materijal mogao da podnese ponavljano rastezanje i skupljanje pokreta robotskih prstiju, ipak je mnogo slabiji od ljudske kože. Naučnici smatraju da to mogu popraviti većom koncentracijom kolagena u početnoj smjesi i dužim sazrijevanjem ćelija.

Zanimljivo je da se ova vještačka koža može izliječiti i zavojem od kolagena, koji ćelije uzimaju i integrišu u svoj sastav kako bi popravile oštećenja.

Tek prvi korak

Iako se radi o nevjerovatnim rezultatima, tkivo uzgojeno u laboratoriji još uvijek je vrlo ograničeno. Ne može dugo da opstane izvan hranljive smjese jer, baš kao i naša koža, zahtjeva konstantno prskanje vodom kako se ne bi osušilo.

“U budućim istraživanjima trebalo bi postaviti kanale ispod dermisa i u njemu koji oponašaju krvne sudove kako bismo tkivo opskrbili vodom, kao i integrisati znojne žlijezde u ekvivalent kože”, napisali su naučnici i predložili dodavanje ‘živaca’ i senzora kako bi ova vještačka koža mogla imati više funkcija, baš kao i naša.

“Iznenađeni smo koliko se dobro tkivo prilagodilo površini robota. No ovo istraživanje je tek prvi korak prema stvaranju robota koji su u potpunosti prekrivenih živom kožom”, rekao je Takeuchi.

Istraživanje “Living skin on a robot” objavljeno je u časopisu Matter.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti