Potraga za brodovima cara Kaligule

Iako je vladao samo četiri godine, rimski car Kaligula, pravim imenom Gaj Julije Cezar Germanik, stekao je reputaciju jednog od najokrutnijih i najperverznijih u istoriji rimske države.

Neke od zabava koje je priređivap zloglasni car možda su se odigrale na posebnim lađama na vulkanskom jezeru u Albanskim brdima (ital. Colli Albani) 30-ak kilometara jugoistočno od Rima. Italijanski stručnjaci najavili su da će pokušati pronaći ostatke jednog od tih brodova. Dva takva broda podignuta su iz jezera tokom Mussolinijeve vladavine, ali su uništena u Drugom svjetskom ratu. Ipak, sačuvani su neki njihovi metalni ukrasi s ljudskim i životinjskim likovima.

Vjeruje se da se na dnu jezera nalazi još jedan brod dug 122 metara (dužine prethodno pronađenih su 70 i 76 metara). Brodovi su predstavljali vrhunac antičke raskoši – opremljeni su tekućom vodom i ukrašeni mozaicima, bronzanim umjetninama i slonovačom, a nastali su po uzoru na egipatske. Vjerovatno su potopljeni kako bi se izbrisao svaki trag o sramotnoj vladavini zloglasnog cara.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti