NASA TRAŽI DOBROVOLJCE, MARS ZOVE: Ako želite na Crvenu planetu ovo su uslovi koje morate da zadovoljite, KONKURS JE OTVOREN

Milijarderi Jeff Bezos i Richard Branson  odnedavno nude let u svemir, ali problem za mnoge predstavlja cijena od stotinjak hiljada dolara.

Ali postoji drugi način da iskusite život u svemiru, tačnije na Marsu.

Američka svemirska agencija NASA objavila je da traži volontere koji će boraviti u staništu sa simuliranim uslovima koji vladaju na Marsu.

Stanište se nalazi u Svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Kako se prijaviti?

Eksperiment će trajati godinu dana, a prijave se primaju u periodu od šest nedelja, dok simulacija počinje na jesen 2022. godine.

NASA je na Crvenu planetu poslala nekoliko rovera, a sada je fokusirana i na program Artemis kojem je cilj da  pošalje muškarca i ženu na Mjesec do 2024. godine, kao i posadu na Mars do 2030. godine.

Pripreme za misije na Mjesec su u punom zamahu, ali ne zaostaju ni pripreme za putovanje na Mars.

“Marsovska baza”

Kako bi se ustanovio uticaj misije na astronaute, NASA je pomoću 3D printera već počela da pravi ‘marsovsku bazu’ u Svemirskom centru Johnson gdje planira da obavi simulirani eksperiment pod nazivom Crew Health an Performance Exploration Analog (CHAPEA).

NASA trenutno prima prijave volontera koji žele da učestvuju u simuliranoj misiji, a biće odabrane četiri osobe.

Oni će živjeti u modulu koji će funkcionisati kao zatvoreno stanište pod nazivom Mars Dune Alpha i  koje će se sastojati od četiri privatne sobe za posadu, radnih stanica, ambulante, prostorije za dnevni boravak, stanica za uzgoj hrane i slično.

Zahtjevan kriterijum

Dio simulacija biće različiti izazovi kao što su kvarovi opreme, problemi s komunikacijom i neki faktori okruženja. Biće obavljane i simulacije svemirskih šetnji korišćenjem virtualne stvarnosti i robotske kontrole.

Volonteri će morati da zadovolje iste kriterije koje NASA koristi za odabir astronauta.

Agencija je u potrazi za osobama između 30 i 55 godina s diplomom u inžinjerstvu, matematici ili nauci, zajedno s dvije godine iskustva ili 1.000 sati pilotskog iskustva.

NASA planira da organizuje tri ovakve misije u naredne tri godine … Pa izvolite javite se vrijedi pokušati

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti