Misterija koju ni Herkul Poaro ne bi mogao riješiti: 11 dana tokom kojih je slavna AGATA KRISTI NESTALA

Agata Kristi pisala je u svoje vrijeme romane u kojima je zapetljavala i rješavala neke od najpoznatijih literarnih kriminalističkih tajni. Njen misteriozni nestanak prije skoro 100 godina, međutim, niko nikada nije raspetljao.

Bio je decembar 1926. i već neko vrijeme Agata Kristi je znala da njen suprug Arčibald ima ljubavnicu, deset godina mlađu Nansi Nil. Ipak, kada je zatražio razvod kako bi se mogao oženiti svojom intimnom prijateljicom, dana 3. decembra supružnici su se žestoko posvađali.

Agata je te večeri ostala sama, jer joj je muž otišao kod “nje”. Slavna književnica, prava “zvijezda” svog doba, otišla je do sobe u kojoj je spavala njena kćerka, poljubila je, spakovala nešto svojih stvari i odvezla se svojim kolima.

Ujutro su pronašli njen automobil negdje kod Guildforda, prednjim dijelom u žbunju. Unutra ništa nije nedostajalo. Pronašli su njenu krznenu bundu, prtljag, lična dokumenta. Jedino što je nedostajalo bila je sama Agata Kristi …

Nestanak koji niko nije mogao da objasni

Za književnicu su uskoro najozbiljnije počeli da smatraju da je ili nekako izgubila pamćenje pa je odlutala ili je čak možda otišla da se ubije, jer napolju je bilo jako hladno i teško da bi se neko šalio šetati po takvom kraju bez bunde.

“Starost 35 (iako je imala 36), visoka 170 centimetara, kosa crvenkasta i kratko podšišana, oči sive, ten svjetao. Dobro građena, odjevena u sivi i tamnosivi kardigan, mali zeleni šešir, nosi mali platinasti prsten sa jednim biserom, ali bez vjenčanog prstena”, ovako je glasio policijski opis žene u čiju je potragu krenulo 1.000 policajaca, 15.000 dobrovoljaca, čak i jedan avion za izviđanje koji je nadlijetao područje.

Šefu istražitelja Vilijamu Kenvardu je počelo padati na pamet da bi glavni osumnjičeni za nestanak Agate Kristi mogao biti njen suprug. Pred novinarima je otvoreno odbacio ideju da se možda ubila, jer “ko bi još otišao tako daleko da počini samoubistvo, samo da bi potom odšetao iz automobila?”.

Agatu Kristi nije mogao da pronađe ni njen pas. Bespomoćan je bio čak i ser Artur Konan Dojl. Čovjek koji je bio u stanju da osmisli lik Šerloka Holmsa i sve njegove zaplete i neprijatelje, nije bio u stanju da smisli ništa bolje od toga da za mišljenje upita jednog medija nalazi li se tamo negdje možda duh Agate Kristi.

Javnost je špekulisala i s tim da je Agata sljedila svog supruga u njegovom večernjem pohodu i da je tamo nastala gužva koja se možda završila tragično.

Pronalazak koji nije objasnio ništa

Tek 11 dana poslije, jedan svirač bendža u 320 kilometara udaljenom hotelu “Swan Hydro” u mondenskom lječilištu Harogejt u Jorkširu uočio je da izvjesna Tereza Nil iz Kejptauna iz Južne Afrike vrlo liči na Agatu Kristi za kojom svi tragaju i da se u hotel prijavila bez prtljaga i kaputa.

Policija je došla istog trena i utvrdila da je to zaista bila slavna književnica. Došao je i njen suprug, ali nije bilo nikakvog oduševljenog susreta. Ona je rekla da je nekoliko dana provela u stanju poput sna u kojem je umislila da je neko drugi.

Ljekari su se složili da je to zaista moguće, odnosno da je možda usljed stresa nekoliko dana reagovala psihotično. Tako je u vodu pala i jedna od najzastupljenijih teorija da je proslavljena autorka, vješta u drami, sve isplanirala kako bi od suprugove nevjere napravila javnu stvar i tako ga izvrgla kritici javnosti.

U svakom slučaju, supružnici su se dvije godine poslije i službeno razveli, a Agata je, čim se pribrala, uskočila u Orijent Ekspres i krenula da se provodi po Bliskom istoku. Tamo je upoznala Maksa Malovana, arheologa koji je postao ljubav njenog života.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti