Najsavršeniji primjer egipatskog balzamovanja: Mumija graciozne lady Rai, stara oko 3.500 godina

Naučnici su razjasnili drevnu egipatsku misteriju zamijenjenih kovčega i otkrili tajnu koju je sakrivala “najmanje ružna” mumija lady Rai.

Mumija lady Rai je prvi put odmotana 26. juna 1909. godine, a tom prilikom ju je egiptolog Elliot Smith (1871-1937) opisao kao “najmanje ružnu” od svih otkrivenih ženskih mumija. On je naveo da je ona nekada bila mršava, graciozno građena žena sa rukama nalik dječjim. Naučnici danas uz pomoć njegovih opisa saznaju važne detalje o njoj.

Istraživači vjeruju da je ona bila drevna Egipćanka, koja je živjela u periodu rane 18. dinastije. Takođe, pretpostavlja se da je nekada služila kraljici Ahmoze-Nefertari kao dojilja. Originalna grobnica lady Rai egiptolozima nije poznata, ali se sumnja da je njena grobnica opljačkana još u antičko doba i da je zbog toga opet sahranjena u grobnicama koje su nekada pripadale eliti u Deir el-Bahriju.

Misterija kovčega

Naučnici ističu da je mumija prvobitno bila sahranjena u dva kovčega, ali da je njen spoljni kovčeg sve što je do danas sačuvano. Međutim, da misterija bude još veća Raino tijelo nikada nije pronađeno u njemu. Razlog za ovu zabunu proizilazi iz činjenice da su sveštenici Trećeg srednjeg perioda – od 11. do 8. vijeka p.n.e. – često premještali kovčege i mumije po skrovištima. Zbog toga su mnoge mumije imale male platnene etikete, koje su predstavljale naljepnice a koje su pomagale pri identifikaciji pokojnika.

Naučnici su došli do zaključka da je spoljni kovčeg korišten za sahranu Ahmoze-Inhepi – nećaka Nefertari i sestra-žena Sekenenre Taoa. Utvrđeno je takođe da je pozlata sa kovčega skoro u potpunosti uklonjena, zajedno sa umetcima za oči ali da su razbojnici ostavili simboličnu figuru Izide i Neftide u dnu kovčega. 

Dok je mumija lady Rai pronađena u kovčegu koji prema detaljnim analizama ukazuje da je prvobitno pripadao “sluzi u Palati istine” po imenu Paheripedžet, a koji je ujednom trenutku zamijenjen sa lady Rai. Naučnicima nije poznato gdje se trenutno nalazi njegova mumija i da li još uvijek postoji.

Do danas je ostao sačuvan samo jedan lični predmet lady Rai i to perla od karneola koja je nađena na zglobu njene desne ruke. Naučnici ističu da je to samo djelić onoga što je predstavljalo njen nakit.

Najsavršeniji primjer balzamovanja

Britanski istraživač Elliot Smith je prilikom prvog detaljnog istraživanja mumije lady Rai, rekao da je ona jedan od najsavršenijih primjera balzamovanja iz 18. dinastije. Smith je odmotao mumiju 26. juna 1909. i zabilježio da je bila visoka svega 140 cm. Takođe, on je tom prilikom procijenio da je najvjerovatnije imala oko 30 ili 40 godina u trenutku smrti 1530. godine p.n.e.

Opisao je da su mumijino lice i tijelo bili premazani tankim slojem smole pomiješane sa pijeskom. Kao i da je bila postavljena u tradicionalni položaj na lijevoj strani tijela gdje se nalazi i rez za balzamovanje. Tijelo je prema njegovoj procjeni pažljivo umotano u lanene zavoje, a na nekim od ovih zavoja bilo je ispisano i njeno ime, što je dalje pomoglo u identifikaciji.

Iako je za taj period bilo uobičajeno da mumificirani pokojnici imaju perike, naučnicima je privukla pažnju njena prirodna kosa. Ona je bila stilizovana u vidu pletenica raspoređenih u nekoliko grupa koje su sa obje strane dosezale do njenih grudi, a svaka od njih je bila umotana u lanene zavoje. Ovo znamo zato što je upravo Elliot Smith jednu od njih uklonio prilikom ispitivanja.

Prema jednoj studiji iz 2009. godine, kada su naučnici željeli da detaljnije istraže njenu unutrašnjost uz pomoć skenera je utvrđeno da je ova drevna Egipćanka imala aterosklerozu. Naučnici tvrdje da je ona za sada najstariji primer mumije sa dokazima o ovoj bolesti.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti