PREDVIĐANJA: Zbog nove klime neki gradovi u SAD će nestati, Ukrajina i Grčka biće nova Afrika

Doktor geografskih nauka, Rus Aleksandar Kislov izjavio je da mnogi gradovi zbog svog geografskog položaja u bliskoj budućnosti mogu biti potopljeni, “zahvaljujući” globalnom zagrijavanju, dok neke zemlje mogu postati “druga Afrika”

Prema njegovim riječima, američki gradovi poput Majamija i Orlanda uskoro bi mogli da nestanu sa lica Zemlje u potpunosti.

„Prije nekoliko godina vidio sam spisak gradova na kome je bilo navedeno koji grad i kada će biti poplavljen. Krajem vijeka velika plima i dobra oluja mogla bi da podigne nivo vode i da izazove poplave u Njujorku, grad će stalno biti poplavljen“, rekao je ruski naučnik.

Kislov je dodao da bi do kraja vijeka temperatura mogla porasti za četiri stepena.

„Nivo svjetskog okeana će porasti za oko pola metra. Samo po sebi to nije mnogo, ali moderni lučki objekti neće moći da izdrže taj pritisak“, rekao je doktor nauka.

Govoreći o Rusiji, Kislov je istakao da će porast temperature u određenim regionima biti praćen povećanom količinom padavina, što znači da će nivo vode ostati približno isti kao i danas.

Međutim, kada je riječ o južnim teritorijama kao što su Ukrajina, Grčka i Mediteran, tamo situacija neće biti toliko dobra, jer se količina padavina neće povećavati istovremeno sa zagrijavanjem, zbog čega postoji rizik da ove teritorije postanu nova Afrika.

Ranije je ruski stručnjak Vladimir Semjonov izjavio da će ruska klima postati toplija, povisiće se prosječne temperature, ali globalno zagrijavanje za tu zemlju za sada neće predstavljati ozbiljnu prijetnju.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti