Najniže države na planeti: Zemlja nije ravna ploča, ali neke zemlje – jesu (FOTO)

Maldivi se smatraju najravnijom zemljom na svijetu, s visinskom razlikom od samo 5 metara između najviše i najniže tačke. To izuzetno popularno tropsko odredište za odmor arhipelag je u Indijskom okeanu i jedna od država koje su najosjetljivije na klimatske promjene.

Iako neki i dalje misle kako je Zemlja ravna ploča, odavno je dokazano da nije. Ipak, neke zemlje, odnosno države potpuno su ravne te je njihova najviša tačka samo nekoliko metara iznad razine mora.

Maldivi (5 metara)

Maldivi se smatraju najravnijom zemljom na svijetu, s visinskom razlikom od samo 5 metara između najviše i najniže tačke. To izuzetno popularno tropsko odredište za odmor arhipelag je u Indijskom okeanu i jedna od država koje su najosjetljivije na klimatske promjene. S porastom razine mora zbog globalnog zatopljenja mnogim ostrvima na Maldivima prijeti da završe pod morem u narednim decenijama.

Tuvalu (5 metara)

Polinezijska ostrvska država Tuvalu sastoji se od tri grebenska ostrva i šest atola koji se nalaze u Tihom okeanu u Polineziji između Havaja i Australije. Zemlja ima površinu od samo 26 kvadratnih kilometara, s razlikom od samo 5 metara između najviše i najniže tačke, što je čini izjednačenom s Maldivima. Poput Maldiva, Tuvalu je takođe na prvoj liniji globalnog zatopljenja. Dva su njegova ostrva gotovo pod morem, dok ostrvo Fongfale, na kojem živi većina stanovništva Tuvalua, takođe gubi kopno zbog porasta razine mora.

Maršalova ostrva (10 metara)

Ostrvska država u Tihom okeanu u Mikroneziji zauzima treće mjesto na listi, s razlikom od samo 10 metara između najviše i najniže tačke. Maršalova ostrva sastoje se od 5 ostrva i 29 koraljnih atola raštrkanih preko okeana sjeveroistočno od Australije. Prema Američkom geološkom institutu, neka od ostrva otići će pod more do 2035.

Vatikan (42 metra)

Vatikan, najmanja država na svijetu, takođe je jedna od najravnijih država na svijetu. Enklava smještena unutar Rima, Vatikan, zauzima nevjerovatno sićušno područje od 0,49 kvadratnih kilometara, dok u njoj živi manje od 500 stanovnika. Bazilika svetog Petra prirodna je visinska tačka na Vatikanskom brdu, na 75 metara nadmorske visine, što je samo 42 metra odstupanja od najniže točke na 33 metra.

Gambija (53 metra)

Najmanja država u kopnenoj Africi, Gambija, ujedno je i najravnija država na kontinentu. Prostire se s obje strane donjeg toka rijeke Gambije, koja otiče u Atlantik, a ta mala i uska zemlja s tri je strane okružena Senegalom. Gambija ima najnižu razinu mora, a najviša tačka, Crvena stijena, nalazi se na 53 metra nadmorske visine.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti