Najbolje fotografije do sad: Uhvaćene misteriozne aurore na Marsu (FOTO)

Sjaj aurora na Marsu vidljiv je noću i nikada do sada nije snimljen u vidljivom spektru svjetlosti.

Svemirska letjelica Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se nalazi u orbiti Marsa snimila je do sada najbolje fotografije, inače neuhvatljivih i pomalo neobičnih, aurora na Crvenoj planeti.

Aurora (polarna svjetlost) se na Zemlji pojavljuje kada se električno nabijene čestice, poput onih iz Sunčevog vjetra, sudaraju sa česticama vazduha u atmosferi prenoseći pritom na njih energiju i uzrokujući njihov sjaj. Magnetno polje zatim usmjerava te nabijene čestice prema polovima, pa u polarnoj svjetlosti većinom uživaju stanovnici tog područja.

Mars je odavno izgubio svoje globalno magnetno polje pa njegove aurore nastaju po pomalo drugačijem principu.

Mada Mars više nema svoje magnetno polje, neki dijelovi njegove kore su ostali magnetizovani. Nad tim magnetnim zonama može da se pojavi fenomen koji se naziva diskretna polarna svjetlost. Kako? Čestice solarnog vjetra u slučaju Marsa ne nailaze na magnetno polje planete, već na magnetizovana područja u njegovoj kori. Nabijene čestice se tada sudaraju sa kiseonikom u gornjim slojevima atmosfere, uzrokujući njegov sjaj, navodi naučni časopis Nature.

“Diskretna polarna svjetlost povezana je sa razumijevanjem Marsa koje je tek počelo u pravoj mjeri da se ostvaruje tokom ere letova u svemir. Naime, ispostavilo se da Mars ima vrlo neobično magnetno polje”, rekao je planetarni naučnik Justin Deigan sa Univerziteta Colorado Bulder.

“Otišli smo tamo 60-ih očekujući da ćemo vidjeti nešto poput Zemljinog magnetnog polja, a nismo ništa pronašli. A onda smo shvatili: ‘Čekaj malo, magnetizam nekako dolazi i odlazi, šta se događa?'”, dodao je.

Naučnici su kasnije na površini Marsa pronašli kamenita područja sa znakovima davno nestalog globalnog magnetnog polja. Posebno su ih zaintrigirale stijene na južnoj strani planete.

“Ostali dijelovi Marsa su u nekom trenutku ponovo isplivali na površinu, lava je tekla po njima ili su veliki udarci prekrili magnetno polje. Južna hemisfera je vrlo stara, od početka Sunčevog sistema pa su magnetni tragovi bolje vidljivi”, objasnio je Deigan.

Nevidljive u vidljivom spektru

Sjaj aurora na Marsu vidljiv je noću i nikada do sada nije snimljen u vidljivom spektru svjetlosti.

“Aurora je slaba, a instrumenti osjetljivi na vidljivu svjetlost na Marsu dizajnirani su za fotografisanje u uslovima dnevnog svjetla”, kazao je Deigan.

Ni svemirska letelica Hope nije uhvatila tajanstvene aurore Crvene planete u vidljivom spektru svjetlosti, već u ultraljubičastom. Njen uređaj koristio je kraće talasne dužine nego druge letjelice koje su snimale Mars i uspio da uhvati do sada najdetaljniji prikaz aurora.

Naučnici su i ranije tokom sunčevih oluja na Crvenoj planeti detektovali tragove “difuzne” aurore, kao i one “protonske” koja nastaje na velikim nadmorskim visinama kada protoni solarnog vjetra “otkidaju” elektrone iz atoma da bi stvorili vodonik. Izgleda da diskretne aurore sljede obrasce magnetizma u kori planete, što sugeriše da je on nekada imao globalno magnetno polje slično Zemljinom. Naučnici smatraju da su se ti uzorci magnetizovane kore smrzli na mjestu prije više milijardi godina, kada je lava očvrsnula.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti