“CRNOGORSKI TITANIK”: Dirljiva priča o herojstvu (VIDEO)

U brodolomu, zbog minirane luke Medova, stradalo je gotovo 400 crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike koji su krenuli u Crnu Goru, na poziv kralja Nikole, da bi joj pomogli u Prvom svjetskom ratu

Dobrovoljci su bili u italijanskom parobrodu Brindizi koji je isplovio sa obale Italije, a u blizini albanskog kopna naletio je na minsko polje. I dalje postoje nedoumice u vezi sa tom tragedijom, a ima i pretpostavki da je u pitanju namjerno navođenje broda na minsko polje, jer je postojao bezbjedan prilaz luci Medova.

Minsko polje u luci Medova postavila je italijanska Ratna mornarica. Kapetan broda, Italijan, prema utvrđenim činjenicama, znao je za minsko polje, pa je ostalo pitanje zašto nije izbjegnuto. Jedno od pitanja je i zašto posada broda nije spustila čamce za spašavanje putnika.

Olupina broda Brindizi je izvađena 30-ih godina godina 20. vijeka i pretopljena za potrebe italijanske metalne industrije.

Istraživači tragedije broda Brindizi su ranije više puta ukazivali na indolentnost Crne Gore koja kako je navedeno, nikada nije pokazala istinsko raspoloženje da se u potpunosti rasvijetli brodolom od prije sto godina.

Postoji ideja da se u gradu Medova u Albaniji podigne spomenik stradalnicima Brindizija, koga neki istraživači zovu “crnogorski Titanik”.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti