500 miliona $: Najveća pljačka u istoriji nikad nije razrješena

“Dobro veče. Mi smo policajci i došli smo zbog dojave o remećenju javnog reda i mira”, tim riječima su dvojica kriminalaca započela najveću pljačku umjetnina u istoriji.

18. marta 1990. godine oko ponoći ušetali su se nikad identifikovani pljačkaši u muzej Isabelle Stewart Gardner u Bostonu. Vezali su čuvare i opušteno, kroz sat vremena, birali umjetnine koje će odnijeti. Uzeli su ukupno 13 umjetnina, a procjenjuje se da je vrijednost ukradenih stvari veća od 500 miliona dolara. Najveća je to krađa privatnog vlasništva u svjetskoj istoriji. 

Uprkos svim naporima američkih istražilaca, uprkos nagradi od pet miliona dolara za informacije o pljačkašima, slučaj do danas nije rasvjetljen.

Isabella Stewart Gardener bila je pomalo netipična bogatašica. Voljela je umjetnost i sakupljala je vrhunska djela gdje god je stigla. Gardener je umrla davne 1924. godine, a iza sebe je ostavila bogatu kolekciju umjetnina i drugih vrijednosti. Muzej koji i danas nosi njeno ime nije mijenjao postavku otkako ga je ona osnovala, a okviri ukradenih slika i danas stoje tamo. Prazni okviri čekaju povratak ukradenih slika.

Među ukradenim djelima je i Koncert holandskog slikara Johannesa Vermeera, trenutno najskuplja ukradena slika svih vremena. Procjenjuje se da vrijedi oko 200 miliona dolara. Pretpostavlja se da je Vermeer naslikao Koncert oko 1664. godine, a na slici se nalaze muškarac i dvije žene kako sviraju svako svoje instrumente. Koncert je poseban i po tome što je Vermeer u pozadini naslikao i dvije slike. Jedna od njih je Prokuratorka holandskog slikara Dircka van Baburena, nastala desetak godina prije Koncerta.

Američki FBI počeo je s intenzivnom istragom gotovo odmah nakon krađe, a sudjelovale su i ostale najpoznatije istraživačke agencije poput Scotland Yarda. Stotine svjedoka su ispitani, hiljade stranica izvještaja su napisane, ali konkretnih dokaza nije bilo. Neki istraživači su uvjereni da su sva djela uništena i da zbog toga nikad nisu ni pronađena.

New York Times je pisao da se na snimku pljačke pojavljuje jedan od čuvara što je bacalo dodatnu sumnju na čuvare. Međutim, policijska istraga je zaključila da su čuvari bili nedovoljno maštoviti da izvedu nešto takvo.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti