ČUDA STAROG SVIJETA: Željezni stub cara Chandragupte iz 5 vijeka p.n.e.

Nekorodirajući željezni stub podignut 415. godine p.n.e. u čast cara Chandragupte II. u Indiji, ubraja se u čuda starog svijeta.

Jawaharlal Nehru u knjizi Otkriće Indije navodi: Očigledno je da je dre­vna Indija postigla velike uspjehe u obradi željeza. U blizini Delhija uzdiže se ogroman željezni stub koji dovodi savremene naučnike u nedoumicu, jer ne mogu odrediti način izrade niti šta ga štiti od korozije, kao i drugih atmosferskih uticaja.

Stub podignut u čast boga Višnua težak je oko 6,5 tona, visok 7,3 metra, prečnika 42 cm u osnovi, a 30 cm pri vrhu. Napravljen je od vrlo čistog željeza (preko 98%), čime se uglavnom objašnjava njegova dugovječnost, ali ostaje tajna njegove izrade. Zagovornici teorija o vanzemaljskim posjetiocima tvrde da je napravljen na drugoj planeti kao poklon stanovnicima Zemlje. Prema drugoj verziji iskovan je od ogromnog željeznog meteorita.

Određen broj naučnika ovaj poduhvat objašnjava velikim iskustvom starih Indijaca u obradi metala. U to vrijeme Indija je bila nadaleko poznata po izradi predmeta od željeza i čelika, te je u Perziji postojala izreka za neisplativ posao: Zar u Indiju izvoziti čelik? Još u 13. vijeku. p.n.e. hram Sunca u Konaraku, na obali Bengalskog zaljeva, izgrađen je sa željeznom armaturom. Vijekovi izloženosti djelova­nju slanih vjetrova i vlage pretvorili su zdanje u ruševine, ali sama armatura nije korodirala.

Chandraguptin stub danas privlači brojne posjetioce iz cijelog svijeta, a prema narodnom vjerovanju, onima koji se na njega naslone leđima i spoje ruke oko stuba iza sebe, ispunit će jednu želju.

Izvor: nova-akropola.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti