Skandal na Olimpijadi: Ko je bila žena koja je Hitlera napala poljupcima pa mu nisu mogli pomoći ni zaštitari?

Malo je poznato da je na Hitlera na Olimpijskim igrama 1936. nasrnula poludjela obožavateljica kako bi ga poljubila.

Hitler nije bio oduševljen njenim nasrtajem, koji je uspio, možda ne kako je obožavateljica očekivala, ali mu je ipak dala poljubac u obraz.

Američka turistkinja

Tokom održavanja ljetnih Olimpijskih igara 1936. u Berlinu jedna je američka turistkinja odlučila fotografisati Hitlera. Olimpijada je trajala od 1. do 16. avgusta 1936. godine. Dana 15. avgusta 1936. svi su rezultati bili gotovo poznati, a oni Hitleru nisu bili po volji. U trenutku kada ga je žena htjela fotografisati na repertoaru je bilo muško plivanje slobodnim stilom na 1500 m. Ta turistkinja bila je 40-godišnja Carla de Vries, koja je na igre došla zajedno sa svojim suprugom Georgeom. U pitanju su bili bolje situirani američki turisti pristigli iz okoline grada Norwalka, u saveznoj državi Californiji, gdje je njezin muž imao farmu krava.

Kako doći do Hitlera?

Carla de Vries kada je ugledala Hitlera nije si mogla pomoći i odlučila mu je prići što bliže, ne bi li ga fotografisala, no to joj nije nikako polazilo za rukom jer ju je u pokušajima snimanja svaki put spriječio njegov Zaštitni odred (Schutzstaffel), koji je u početku bio zadužen isključivo za njegovu sigurnost. No, nakon neuspjelih pokušaja Carla se odlučila za drugu taktiku te je zatražila od zaštitara da priđe Führeru kako bi dobila autogram. Kada joj je Hitler dao autogram, stvar je izmakla kontroli i ona je jednostavno nasrnula na njega. Hitler nije bio oduševljen sa svojom obožavateljicom i prvo joj se izmaknuo, no u drugom pokušaju joj je pošlo za rukom da mu usnama lagano okrzne obraz. Nakon toga njegovi su je zaštitari odveli, a Hitler se nasilu smješkao. Na plivalištu je bilo prisutno nekoliko desetaka hiljada ljudi koji su se grohotom smijali, što je negativno uticalo na njegov jak ego.

Ljutiti Hitler

Kada su poslije novinari pitali Carlu zašto je to učinila, izjavila je: “Ne znam zašto sam to učinila. Svakako, nisam planirala tako nešto. Samo sam, pretpostavljam, impulsivna žena”. Nakon iznuđenog poljupca vratili su je njezinom šokiranom suprugu te su oboje napustili plivalište. Njegov Zaštitni odred se tokom vremena pretvorio u veliku i snažnu organizaciju, koja snosi odgovornost za najveći broj počinjenih zločina u Drugom svjetskom ratu. Hitler je nakon toga bio bijesan jer njegova “pretorijanska straža” nije uspjela zaustaviti jednu ženu. Nakon toga dio je zaštitara smijenjen, a dio degradiran, no sudeći prema onome što će nakon toga uslijediti dobro su i prošli.

Hitler je u tom trenutku bio samo retoričar

U to vrijeme Hitler svijetu nije otkrio svoju čudovišnu stranu, bio je još uvijek samo jedan u nizu loših političara, koji se skrivao iza svoje retorike bez njezina svijetu poznatog provođenja u djelo. Nijemci su pripremili Olimpijske igre kako bi pokazali da su rasno superiorni u odnosu na druge nacije, a što se nije pokazalo dobrom idejom jer željeno nisu ostvarili. Npr. toga dana na takmičenju koje je pratio Hitler, a dok se odigravala ova scena, prvo i treće mjesto u muškom plivanju zauzeli su Japanci, drugo mjesto je osvojio jedan Amerikanac dok je Nijemac, Heinz Arendt, pripadnik “superiorne rase” zauzeo tek sedmo mjesto.

Prvi i vjerovatno zadnji put

Ono što je ovaj nasilni poljubac polučio je silan grohot smijeha i navijanja upućen njemačkom vođi, a što je bila velika stvar jer je riječ o osobi kojoj se u Njemačkoj niko nije smio smijati. Carli de Vries je ovaj nesmotreni čin donio nezaborav. Umrla je 1985. u 92-oj godini života, često prepričavajući priču o tom svom ljubakanju koje joj je obilježilo život, ali i dobro zabavilo publiku koja se tada valjda prvi i zadnji put, u tolikom broju, nasmijala svom Führeru.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti